Det er verdt å ta en titt på Citroëns friske markedsføring av C5. Du får nesten inntrykk av at dette er den perfekte bilen for tyske fascister. Ikke spør oss hva de tenkte på. Kanskje er det å få C5 til å framstå som et alternativ til Audi, BMW og Mercedes, men riktig så enkelt er det nok ikke. Likevel: C5 er en herlig særing som absolutt biter fra seg mot konkurrentene.
Nøkkelordet her er komfort. Det hydrauliske understellet sørger for at ujevnheter i asfalten ikke klarer å forplante seg gjennom de gode setene. Du får lyst til å dra på biltur gjennom Europa, det er ikke mange biler som er mer behaglige over fransk brostein.
Rattet er så lett at du etter hvert begynner å holde det som en skjør porselenskopp og styringen er langt fra presis. Med slike kjøreegenskaper koster en 2,7-liters diesel V6er på 208 hester langt mer enn det smaker. Du verken trenger eller får utnyttet kreftene i motoren, for dette er en bil egnet til rolig landeveiscruising. En oppgave den mestrer på en utmerket måte.
Mange som kjøper stasjonsvogn kunne egentlig klart seg med en sedan. Det er ikke tilfellet med en C5. Plassen i forsetene er riktignok utmerket, men i baksetene stanger alle over 180 cm i taket, og bagasjerommet er ikke spesielt stort.
Heldigvis er kvalitetsfølelsen veldig god. Her er det nydelig skinn med kule sømmer. Noen få skår i gleden er det, displayet i midtkonsollen har dårlig grafikk og sølvfargingen på rattet blir kaldt om vinteren, men inntrykket er fint og annerledes.
Frankrike er velsignet med fine fortausrestauranter og koselige kafeer. Kanskje er det noe av bakgrunnen for at C5 er kjemisk renset for koppholdere? Anses det som vulgært å drikke i bilen? Det finnes riktignok en slags variant under midtarmlenet foran, men det holder ikke. Når interiøret ellers er så lekkert, kommer koppholderen fra Statoil til å stikke ut som et vondt sår på toppen av dashbordet.
Motoren drar fint og passer girkassa godt. Kreftene kommer gradvis og støynivået er lavt. Prestasjonene er ikke så imponerende, 8,9 sekunder bruker motoren på å trekke 1,75 tonn fra 0 til 100 km/t.
Problemet er at de fleste klarer seg med en mindre motor. Du sparer nemlig 160 000 kroner bare ved å gå ned ett hakk til en 2,2 liters HDi med 173 hestekrefter, samtidig som du bare taper 0,3 sekunder på 0-100 km/t. 2,7-literen er selvfølgelig sterkere på mellomakselerasjoner, men du skal ha spesielle behov før det forsvarer prisforskjellen.
C5 fremstår som en lekker sedan. Overgangene mellom de ulike partiene er nærmest sømløse, noe du ser eksempel på i front og panser, bakrute og bagasjelokk. Logoen tas igjen på D-stolpen og designet føles helstøpt.
Vi mistenker Citroën for å ha tenkt mer på utseende enn de praktiske løsningene, det kan være noe av grunnen til at en 4,78 meter lang bil har så liten plass til bagasje og baksetepassasjerer.
CO2-utslipp på 223 g/km og forbruk på 0,85 liter ved blandet kjøring må ta det meste av ansvaret for den stive prisen. Engangsavgiften utgjør 333 205 kroner av totalprisen på 640 000 kroner. Det er rett og slett for dyrt, selv om veldig mye utstyr er inkludert i prisen.
Når det gjelder driftsutgifter er ikke lenger Citroën hva det en gang var. Fortsatt ikke Toyota, men det er ingen grunn til å være spesielt engstelig..
I en verden der bilene blir mer og mer like hverandre, er det godt å se at Citroën klarer å holde på særpreget sitt med C5. Dessverre er den med dette motoralternativet et lite økonomisk selvmord. Du bør være svært frankofil før du bruker 635 000 kroner på en C5. når du for eksempel får en Audi A6 med 2,7 TDI og automat til 546 300 kroner.
Likevel vil vi anbefale å ta en tur til din nærmeste forhandler og be om en prøvetur av C5 med hydraulisk understell, rett og slett fordi det er en annerledes og spennende kjøreopplevelse.
Du er noe så sjeldent som en kunstner med god økonomi.
Du har egen privatsjåfør og helst vil sitte i baksetet.
Mye av opplevelsen ved å kjøre Citroën C5 er komforten du får med det hydrauliske fjæringssystemet, men også den mekaniske fjæringen flater ut ujevnheter i veibanen. 323 000 kroner koster stasjonsvogna med 1,6-liters HDI i utstyrsvarianten Dynamique. Dette er en praktisk og velutstyrt bil, men om du må ha hydraulikk og pent design må du ut med 413 000 kroner for 2,0 HDI sedan i samme utstyrsvariant.