Det er ikke lett å være Porsche-purist om dagen. Cayenne var i utgangspunktet svært tung å svelge for mange. Og nå kommer den attpåtil med noe så fjernt fra tradisjonelle Porsche-verdier som dieselmotor. Eller er det egentlig det? Svaret er faktisk nei. En traktor med 18 hk var Porsches første med dieselmotor. Porsche 924 har motor med sterke Audi-aner. Så Cayenne diesel er sånn sett ikke først hverken med diesel - eller Audi-motor - slik mange hevder. Nok om det. Cayenne har vært den mest sporty av de store SUV-ene. Vil den klare å forsvare denne posisjonen også med dieselmotor under panseret?
La det være sagt med en gang: Det finnes raskere Porscher – mye raskere. Men 0 -100 km/t på 8,3 sekunder er søren meg ikke dårlig, med tanke på hva Audi-motoren på 3-liter, 240 hk og 550 Nm har å dra på. Drøyt 2,2 tonn veier beistet. Jeg lar meg imponere! Kraften kommer ikke rått og brutalt som i en sportsbil – for det er ikke dette – men den tar i helt i fra bunnen og skyver godt hele veien.
Det finnes tre kjøreprogrammer, Comfort, normal og sport. Så her kan kjørestil avpasses etter dagsformen, eller hvor travelt du har det! Skulle kanskje tro at den ble knallhard og stumpete i ”sport”. Men til tross for både mer presis og noe tyngre styring - og fastere demping og mindre krenging - ivaretas komforten på en utmerket måte. Og dette ble fort min favoritt-innstilling – selv om jeg stort sett har god tid og kjører pent.
Setene, de fortjener ett kapittel for seg! Men jeg får ta kortversjonen: De kjennes rett og slett ut som de er skreddersydd til kroppen min, og er ”all time high” for min del! Bedre enn godstolen hjemme.
Førerplassen er helt konge! For meg er dette fasiten på hvordan det skal gjøres. Alt er logisk, lettfattelig og ergonomisk – som alltid fra Tyskland. Legg til super materialkvalitet og overlegen finish. Det er mange som har litt å lære her. Startbryteren sitter på Porschevis på venstre side av dashbordet, akkurat som tenningen på min 1988-modell 911. Litt ”aluminiumsplastikk” på brytere osv. er det riktignok – men ikke verre enn at vi klarer å leve med det. Alt i alt gir denne førerplassen et solid og trygt inntrykk.
Bakseteplassen er ikke imponerende stor, bilstørrelsen tatt i betraktning. Baksetene er litt fiklete å legge ned – nakkestøtter av/på, osv – og gulvet blir heller ikke helt flatt. Her avslører Cayenne at den ikke lenger er noen helt ny modell. Selve bagasjerommet er heller ikke aller størst. Både Volvo XC90 og Range Rover Sport byr på bedre plass enn tyskeren. Men noe sier meg at de som kjøper Cayenne ikke bryr seg veldig mye om akkurat det.
Som tidligere nevnt – motoren stammer fra Audi og den er et smykke. Stillegående, sterk og fleksibel. Faktatallene er: 3-liter, 240 hk og 550 Nm. Det er 50 Nm mer enn i f. eks Audi Q5 og Q7, med samme motor i 3,0 TDI-varianter. Koblet sammen med den 6-trinns Tiptronic automatgirkassa, utgjør denne drivpakka det klart billigste Cayenne-alternativet – selv om det kanskje ikke er den aller morsomste.
Det kan jo nevnes i en bisetning at en Cayenne Turbo S har 550 hk/750 Nm og gjør 0 – 100 på 4,8 sekunder. Altså 3,5 sekunder raskere enn dieselen. Men prisen kryper da oppover mot 3 mill. Det blir noen tusen på tiendel det!
Det blir selvfølgelig ikke like rått med dieselen under panseret, men dette er en SUV - og for meg holder det i massevis, særlig med tanke på det faktum at man sparer den nette sum av 1,5 millioner kroner. Naboen skjønner neppe forskjellen, og blir imponert uansett.
Meningene om designet på Cayenne er delte. Mange mener at den regelrett er stygg. Det er ikke jeg enig i. Jeg har bestandig lik designet. Og enda finere ble den etter faceliften i -07. Da den fikk nye lykter foran og bak samt nye fangertrekk. Den er ikke på langt nær så aristokratsk som f. eks Range Rover, den er mer elegant enn dunder-SUVen Audi Q7, og man ser – med litt velvilje – likhetstrekk til 911.
Noen tyskere kan være litt brautende ”her kommer jeg – og verden er til for meg ”-typer. Hvis man vil, klarer man å se litt av dette i Cayenne også. Forresten, kanskje ikke bare litt...
Utropsprisen for Cayenne diesel er 990 000 kr. Så er det jo ofte slik at man blir revet litt med når det skal krysses av for ekstrautstyr. Og man bør absolutt være edru og noenlunde ved sine fulle fem når man gjør dette. Her flyr pengene fort! På testbilen stopper kalkulatoren på 1 432 600,- Da har du til gjengjeld det du må for å være blant de store gutta på øverste hylle i premiumsegmentet.
Det er ikke slik at jeg tror Cayenne-eiere generelt ligger våkne om natta og bekymrer seg over drivstoffregninger og CO2-utslipp. Men vi tar allikevel med at forbruket på blandet kjøring er kun 0,93 l/mil, mens CO2-en ligger på 244 gram/km. Det er slett ikke galt for en bil av dette kalibret – og den definitive utslippsvinneren i Cayenne-familien. Men dette er neppe bilen du bør kjøpe om du er redd for at pol-isen skal smelte fort og at sommerhytta plutselig skal ligge i sjøen - ikke ved sjøen.
Porsche Cayenne diesel er en super-komfortabel, sterk og samtidig sporty bil hvor status og prestisje har fått høyere prioritet enn plass og smarte, fleksible løsninger. Dette er også bilen som tar deg videre selv om veien slutter. Selv om jeg tviler på at mange Cayenne eiere bedriver mye offroad-kjøring.
Jeg mener at Cayenne absolutt gjør seg fortjent til å bære Porsche-emblemene selv om den har dieselmotor. Personlig hadde jeg nok valgt Cayenne diesel framfor minste bensinmotor også. Det er rett og slett en av de aller beste bilene jeg har kjørt!
Du synes at 3 millioner er i meste laget for en Turbo S
Du er Porsche-purist. Du mener motoren MÅ være bak, den MÅ gå på bensin og den MÅ være luftavkjølt.
Tipper du har skjønt det allerede – Cayenne med diesel. Så klart i en velutstyrt utgave. Full-pakke er det som gjelder her på premium toppen, selv om det svir på pungen aldri så mye.