Finn biler og biltester

2013 Audi S6 Avant Stasjonsvogn Bensin

Test: Audi S6: Kultivert råskap

Vi lot oss overraske i møtet med familiebilen på steroider.

Det er 25. april – og jeg har bursdag. Og gjett om jeg fikk en fin feiring av dagen! Det bar rett til München for å teste noen ordentlig drømmebiler. Helt siden jeg kjøpte en 1991-modell Audi S4 for over ti år siden (ja da, selvsagt med grønne skilter), har jeg hatt et spesielt forhold til S-bilene.

Det var for øvrig i 1991 at Audi startet med S-modellene sine. De gjorde det ved å sette en 2.2-liters turbomotor i en Audi 100. Pustehjelpen bidro til at bilen fikk svimlende 230 hk. Den gangen var det krefter som kunne få selv sportslige coupeer til å rødme. Etterhvert kom den sågar med en V8-er og nærmere 300 hk.

Takket være en herlig regel om hva som kvalifiserte som varebil, og dermed fikk lavere avgifter, to seter og altså grønne skilter, er faktisk disse bilene etter hvert blitt oppnåelig for ganske magen.

Slik var det også at muligheten bød seg for meg – og den grå stasjonsvogna med recaroseter og Quattro ble et hyggelig, men dessverre kostbart, bekjentskap.

Men nå har jeg plutselig en jobb som gjør at jeg få anledning til å prøve de NYE S-modellene. Jeg trenger ikke å vente til bilen er 15 år og jeg kanskje har råd til å kjøpe den.

Jepp, du kan trygt si at jeg fikk nyte bursdagen til det fulle.

 

Hva er dette?

Dagens S-modeller er på et helt annet nivå enn bilen jeg hadde. Under panseret på S6-en som kommer til Norge i juli (kan bestilles fra mai), sitter det en motor som har nesten dobbelt så mange hestekrefter som 1991-modellen. La meg være litt mer presis: 4.0 liter, V8, dobbelt turbo, 420 hk, 550 nm.

Det er altså ikke småtteri vi skal ut og prøve. Forventningene før avreise var mange – men jeg er i ferd med å få meg en overraskelse ...

 

Hvordan er den å kjøre?

Det er noe høytidelig med å motta nøklene til en S6. Vi snakker om en bil som i sedanutgave prises til 1.350.000 kroner i Norge. Legger du på 30 laken til, har du nok til en stasjonsvogn, eller Avant som det heter på "Audisk".

Tiden da du vrir om en nøkkel for å starte premiumbilene er forbi. Nå er det keyless og start/stop-knapper som gjelder. Så også i S6. Ved et lett trykk vekker du til live V8-eren.

Men at det er en slik muskelbunt under panseret skulle en ikke tro. Inni bilen hører du ingenting – og da mener jeg virkelig INGENTING. Selv når vi tusler av gårde i 60–70 km/t er det så stille i kupeen at vi nesten lurer på om noe er galt – eller at vi ved en feil har fått en elbil!

Men et lite mer markant dytt på gassen forteller oss heldigvis at vi har riktig bil likevel. Lyden kommer først – den grove, herlige V8-brummingen – og ikke lenge etterpå merker du kreftene rent fysisk også. Et skyv som bare fortsetter og fortsetter. Straks du slipper gassen blir det like stille igjen – men nå er nåla plutselig på 150 km/t. Hvordan skjedde det? Takk herren, for at vi er i Tyskland og kjører på veier der du kan kjøre så fort du vil!

Du KAN rasekjøre med S6 også. Finne noen svingete veier som innbydende byr fram den ene s-kombinasjonen etter den andre. Men dette er bilen for motorveiene. Det er en cruiser som få andre biler jeg har kjørt. Stillheten, kraftoverskuddet og den utrolige stabiliteten i høy fart er overlegen.

Quattro-systemet med permanent firehjulsdrift fordeler kreftene (60 prosent bak, 40 prosent foran) – og er med på å underbygge de trygge kjøreegenskapene.

Og det var nok den største overraskelsen på denne turen: Råskapen er godt skjult. Den forsøker ikke å by opp til dans i hver sving – men den oser krefter, komfort og kvalitet.

 

Hvordan er plassen?

Nye A6 byr på meget levelige kår for både de som sitter foran og passasjerene i baksetet. Noen aldeles nydelige sportsseter med diamantmønster og kontrastsømmer omfavner deg så mykt og kjærlig at du nesten skammer deg.

Bagasjerommet er også rommelig – med sine 565 liter i stasjonsvogna, og 530 liter i sedanen. Det er riktignok ikke klasseledende, men holder for de aller fleste.

I tillegg har Audi et smart festesystem for bagasjen – basert på skinner på gulvet. Og med kreftene vi har å rutte med i S-modellene er det slett ikke dumt å kunne sikre handleposer og kofferter forsvarlig før du legger ut på tur.

 

Finest utenpå eller inni?

Inni. Kort og godt det tøffeste interiøret Audi har presentert – og det sier en hel del. Her er Ingolstadt-gjengen i en klasse for seg. S6-en har virkelig fått alle godsakene; diger infotainment skjerm, nye råtøffe seter, et eget sportsratt, nye instrumenter og ikke minst nydelige, eksklusive dekorlister.

Sistnevnte er litt forenklet sagt laget ved at eik og aluminium er blitt lagt lagvis oppå hverandre – og deretter blitt skåret ut som tynne skiver. Resultatet er plater med sort og blanke striper. De er prikken over i-en i et interiøret som bokstavelig talt oser av kvalitet.

Eksteriøret er slett ikke ille det heller. Men A6-en er litt for snill, etter vår mening. Det er veldig få vinkler, profiler eller detaljer som utfordrer fantasien. Stylingen på S-modellene er også såpass begrenset at den ikke helt makter å endre det inntrykket.

Men når det er sagt, S6 er en flott og elegant bil. Vi skulle bare gjerne sett at det ble tatt enda et steg videre. A7 har for eksempel et helt annet utseende - her er nok meningene delte. Men undertegende synes den er überlekker - og blir enda penere i S7-drakt.

 

Går den bra?

He, he, er det et lurespørsmål, tro? Den går som ei kule! Men du merker det ikke noe særlig. Du får ikke horn i panna, eller et brennende ønske om å utfordre noen i nærmeste lyskryss. Det fårete gliset som ofte nevnes når det er snakk om kjøreglade biler er der ikke.

Men du smiler likevel. Du smiler fordi du vet at bilen din gjør 0–100 km/t på 4,6 sekunder (4,7 sek hvis den er en Avant) og sender deg opp i 250 km/t uten å blunke om du ber den om det. Alt sammen mens du like gjerne kunne holdt et teselskap for passasjerene – uten at de verken hadde trengt å heve stemmene sine for å prate, eller frykte for å søle den varme drikken.

Forbruket er naturligvis kuttet fra forrige S6 – som hadde en V10-motor. Nå kommer du deg rundt på under literen på blandet kjøring. Det er blant annet mulig gjennom vektreduksjon, start/stop-teknologi og ikke minst at fire av sylindrene kuttes ut når du ikke trenger dem.

Kreftene fordeles gjennom en helt ny S-tronic-girkasse – som gjør jobben svært overbevisende.

 

Og hva er konklusjonen?

S6 er en deilig bil. Det er vanskelig å finne en mer treffende beskrivelse. Den er ikke et leketøy for jyplinger og adrenalin junkies – til det er den for elegant og komfortabelt. Den virkelig brutale råskapen har de spart til RS-modellen. Den vil nok overgå det meste annet når det gjelder effekt og ytelser. Men den må vi altså vente litt lenger på.

Det er ventet at det blir solgt 10–15 biler årlig (S6/S7). Vi tipper at de som kjøper den har levd noen år, og nå skal de unne seg en bildrøm. Ikke for å imponere andre, men for å kose seg. De vil ikke bli skuffet. 

Bil: Audi S6 Motor: 4.0 V8 med dobbelt turbo Effekt: 420 hk/550 nm Forbruk: 0,95 l/mil 0–100 km/t: 4,7 sek (4,6 sek, sedan) Bagasjerom: 565 liter (530 liter, sedan) CO2-utslipp: 226 g/km Pris: Fra 1.350.000 sedan 1.380.000 avant.

 

Lenker

På Broom-forsiden nå

Antall visninger