Finn biler og biltester

2009 Audi Q5 2,0 TDI quattro Sport Utility Vehicle Diesel

Test: Audi Q5 2,0 TDI: Småkongen

Synes du monster-SUV-en Q7 blir litt for mye av det gode? Da er du ikke alene. Men Audi vet råd: Her er lillebror Q5!

Det er vinter i Norge. På gradestokken stopper kvikksølvet godt nede på det blå feltet og snøen laver ned. I kveldsnyhetene melder Gisle Foss om til dels store nedbørsmengder og vanskelige kjøreforhold. I morgen skal jeg grytidlig opp for å kjøre til Lillehammer, og tross dystre værprognoser fra statskanalen, gleder jeg meg! Audi Q5 skal testes!

6 Kjøreglede

Før en viss mann har fått på seg buksa neste morgen, er undertegnede på plass i gode skinntrukne stoler, bak rattet i Q5-en. Etter en kjapp stopp på den lokale Statoil-stasjonen for å få noe varmt og svart i koppen, er jeg klar for ubrøytede veier.

Audis nesten legendariske 4x4 quattrosystem er standard på alle Q5. Dette, sammen med MulitiLink-forstilling og den nyutviklete trapesbakaksel, gir bilen sporty kjøreegenskaper og utrolig god retningsstabilitet.
Selv i både 20 og 30 cm løssnø er det ikke noe problem å holde tillatt hastighet nordover på E6. Bilen går som på skinner – mens snøsprøyten står!

Jeg sitter høyt og har godt utsyn til alle kanter. Setene gir god støtte og har mange justeringsmuligheter. Å finne en god og avslappet kjørestilling, er med andre ord ikke noe problem. Xenonlysene gjør mørkekjøring og snødrev til en lek. Koppholder med kjøle- og varmefunksjon (tilleggsutstyr), gjør at kaffen holder seg varm.

Motoren, en 2-liter 170 hk diesel, er både momentsterk, rask og drivstoffgjerrig. Jeg føler meg nesten som en småkonge bak rattet! Dette er kjøreglede på høyt nivå. Om jeg skulle ønske meg en eneste ting, er det automatgir. På testtidspunktet er imidlertid det ikke tilgjengelig sammen med denne motoren, men det kommer.

5 Interiør/plass

Kupeen utstråler komfort. Materialkvalitet og finish er meget bra, kanskje best i klassen? Designet er tidsriktig og moderne: dekor i aluminium, utvidet skinnpakke, navigasjon med 3D-look, stor stereo – for å nevne noe.

Q5-en imponerer også plassmessig. Bagasjerommet er større enn hos konkurrentene BMW X3, Mercedes GLK og Volvo XC60. Baksetet er både justerbart og tredelt, slik at du kan slå ned midtdelen og fortsatt ha behagelig sitteplass til fire. Skal du frakte ekstra lange gjenstander, kan også passasjersetet legges helt ned.
Skal du bruke bagasjerommet til noe annet enn å frakte dokumentmappen, anbefaler jeg det smarte og elegante festesystemet som finnes som ekstrautstyr.

5 Motor

Q5 fås med tre motorer: to dieselmaskiner på 2- og 3-liter som yter henholdsvis 170 og 240 hk, samt en 2-liter TFSI bensin på 211 hk. Vår testbil har den motoren som trolig vil bli bestselgeren i Norge, nemlig dieselen på 170 hk/350 Nm. Siste generasjon common rail-teknikk gir støysvak og vibrasjonsfri gange.

0 til 100 km/t går unna på høyst anstendige 9,5 sekunder. CO2-utslippet er også hyggelig; kun 175 g/km finner veien ut av de doble, men diskré eksosrørene. Skal jeg beskrive motoren med tre ord, blir det: smidig, sterk og effektiv. At 170 hk TDI-motoren i tillegg er det billigste motoralternativet, gjør jo heller ikke noe!

5 Design

At dette er en Audi, er du aldri i tvil om. Rene linjer, glatte flater, lamper med LED-teknologi og ikke minst den karakteristiske nebbgrillen, er virkemidler den tyske fabrikanten bruker for å formidle sitt formspråk.

Designet på de brede baklampene er nytt for modellen, og understreker de ellers rene linjene og det «cleane» utseendet. Taket skrår svakt bakover og avsluttes med en lekker og diskré bakspoiler over den brede, praktiske bakluka.

Cw-verdi (luftmotstandskoeffisient) har alltid vært viktig for Audi. Også her er Q5 blant de aller beste i klassen. Nedre del av karosseriet er preget av markerte profiler og styling som viser at dette er en bil som ikke nødvendigvis må ha børstet asfalt under 20-tommers hjulene (ekstrautstyr).

4 Miljø/økonomi

Startprisen på Q5 er rett over 500 000 kr. Da får du imidlertid noe som ser ut som en ribbet høne. Skal du kjøpe en slik bil, er riktig utstyr svært viktig. Ikke minst med tanke på framtidig bruktbilpris.

Vår bil er der den skal være utstyrsmessig. Ulempen er at prislappen da skremmende fort nærmer seg 700 000 kr. Og fortsatt har den manuelt gir.
Det er vanskelig å spå, spesielt om framtiden, men det vil overraske meg om ikke kurant utstyrte Audi Q5-er blir ettertraktete bruktbiler de nærmeste årene.

Service- og driftskostnader generelt er nok blant de laveste i klassen – mye på grunn av den drivstoffgjerrige motoren som klarer seg med 0,65 l/mil ved blandet kjøring. Lav Cw-verdi i kombinasjon med den nøysomme motoren, gir resultater i form av at Co2-utslippet er på bare 175 g/km. Ikke det at vi skal utrope en SUV til noen miljøvinner, men med tanke på vekt, størrelse og ytelse, er dette helt klart godkjent.

Konklusjon

Audi Q5 er svært kjøreglad og vellykket. Vil du ha en bil som takler vanskelige kjøreforhold, men også gir deg en litt sporty opplevelse? Er du bemidlet, har plassbehov og er litt opptatt av status – ja, kanskje litt småkonge? Da er helt klart dette en modell du bør vurdere.

Totalt: 5/6

For deg

Du har bruk for en romslig SUV for å komme deg opp til hytta på Kvitfjell med en viss stil, men føler at Q7, Cayenne og Range Rover Sport er politisk ukorrekte.

Ikke for deg

Trygda ikke helt rekker til de vanlige tingene som husleie, telefon osv…

På Broom-forsiden nå

Antall visninger