Finn biler og biltester

2009 Citroën C1 1,0i SX

Test: Citroën C1 1,0i SX: Liten sjarmør

Citroën C1 er noe av det absolutt billigste du får kjøpt av nybil i Norge: Hva får du egentlig for under 130 000 kr?

Småbiler har aldri fått sikkelig fotfeste her på berget. I alle fall ikke i forhold til middelhavslandene hvor det kryr av dem. Franske Citroën er viden kjent for å lage mye smått og rart. Tenk bare på modeller som 2CV, AMI, Visa og AX.

Nå er de på banen igjen med en ny liten raring, nemlig C1. Det er samme bil som Toyota Aygo og Peugeot 107, og den produseres i Tsjekkia. Vi har hatt den på test en snørik vinteruke – med redaksjonens størstemann bak rattet.

4 Kjøreglede

Ja, så sitter jeg her. I billigseter og bak et plastikkratt. Plastikk er det forresten mye av her. Nå høres dette kanskje litt trist og stusselig ut, men det er ikke det. Morofaktoren er høy i C1, med sprekt design og en turteller stikkende opp over rattet – slik som i Smart. Motoren – en tusen kubikks bensinsak på 68 hk – høres ut som en gressklipper. Den duger imidlertid overraskende godt, om du ikke har det brenntravelt.

I (tillatt) motorveishastighet er bilen faktisk overraskende retningsstabil, den korte akselavstanden tatt i betraktning. Komforten er heller ikke verst. Styringen er kanskje det svakeste punktet. Den er lett, men litt følelsesløs – uten at det er noen stor sak. Bilen er godt under 3,5 meter lang, og er snerten og oversiktelig. Perfekt til by- og småkjøring.

C1 overrasker også på ubrøytet vintervei. Jeg prøvde meg på et par bratte bakker som jeg var ganske sikker på ikke å komme opp på grunn av mye snø, men med konstant lysende traction control-lampe og redusert motorkraft, krafset den seg utrolig godt fram. ESP er ikke standardutstyr og koster 5000 kr ekstra. Det bør du absolutt spandere på deg.

3 Interiør/plass

Plassen er god i forsetene og sittestillingen helt ok. For 130 000 kr får man ikke de beste setene. Slik er det bare. Men stakkars de som må sitte bak meg i baksetet. For der er det trangt. Og de setene er rett og slett simple. Sideruta i bakdørene kan ikke sveives ned, men bare vippes ut i bakkant. Trangt er det også i bagasjerommet, som i tillegg har svært liten åpning. Noen handleposer eller et par små bager, er det du får med deg der.

Interiøret er som tidligere nevnt kult designet. Plast er et billig materiale som er lett å forme, så her har designerne fått lov til å leke seg. Resultatet er helt klart både morsomt og godkjent. Alt er lettfattelig og med grei ergonomi. C1 har to koppholdere og mange hyller, lommer etc. til å legge fra seg småting i. Bra!

3 Motor

998 ccm fordelt på tre sylindere, 68 hk og 93 Nm. Ikke noe som får nakkehårene til å reise seg akkurat. Men bilen veier bare 805 kilo og motoren er helt grei til denne bilen. Fra 0 til 100 km/t bruker den 13,7 sek.

Girkassen er femtrinns og passer bilen godt. Når farten nærmer seg 100 km/t merkes det imidlertid godt at den er giret for bykjøring, og man fornemmer at «fort og langt»-kjøring kan bli litt slitsomt.

Drivstoff-forbruket er hyggelig lavt: kun 0,49 på blandet kjøring, mens på pen langkjøring nøyer den seg med 0,39 liter. Både Citroën C1 og Peugeot 107 kan du også få med dieselmotor, men hvis du skal ha automatgir må du kjøpe Toyota Aygo.

4 Design

Det kule interiøret står godt til eksteriøret. Også det har fått et morsomt uttrykk, og du blir i godt humør bare av å se på bilen. Den er søt, og det er nesten så man får lyst til å gå ut i garasjen med en skål mat til den om kvelden, før man selv kryper til køys.

Formspråket er moderne. Tar jeg ikke mye feil, er unge, urbane og single – eller i hvert fall barnløse par – den definitive målgruppen.

En liten morsom detalj: Dette er den første bilen uten bakskjermer! Bakdøra slutter rett i fangertrekk og baklampe! Det sier litt om hvor liten denne bilen er – og litt om hvor store dørene er.

4 Miljø/økonomi

Vår C1-testbil er en SX-utgave. Inkludert metallik og ESP koster den 139 700 kr. Både Aygo og 107 har tilnærmet samme priser. Annenhåndsverdien er omtrent som gjennomsnittet, men direkte lettsolgte er de ikke. Utstyr er viktig. Biler med klimaanlegg og ESP vil være mye mer lettsolgte enn biler uten.

Service- og vedlikeholdskostnader er i nedre enden av prisskalaen. Det samme er drivstoffkostnadene.

CO2-utslippet er på kun 106 g/km, og det vil si at dette er en av de mest utslippsvennlige bilene som finnes.

Konklusjon

DC1 er en liten, miljøvennlig og enkel bil med overraskende gode kjøreegenskaper. Plassen er snau bortsett fra i forsetene, så noen familiebil er det langt i fra. Har du mye småkjøring og ikke all verdens plassbehov, er dette et glimrende alternativ til en eldre bruktbil. Dette er en trendy og kul liten bil som lokker smilet fram.

Totalt: 4/6

For deg

Du drømmer om Smart, men trenger baksete en sjelden gang.

Ikke for deg

Baksete- og bagasjeplass er viktig.

Vårt førstevalg

C1 finnes i to utstyrsvarianter: S og SX. S-versjon til ca 117 000 kr er helt ribbet og blir for kjip. Velg heller en SX med ESP i en litt frisk og morsom farge.

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå