Antallet varebiler basert på det som egentlig er personbiler har falt kraftig i Norge de siste årene. Stadig strengere krav fra myndighetene har gjort at mange har forsvunnet, og at de fleste varebilene nå er konstruert som det helt fra starten.
Men noen unntak finnes fortsatt. Ett at dem er Ford Galaxy. Fords store flerbruksbil har så stort varerom at den klarer varebilkravene, når alle baksetene er fjernet. Det betyr i praksis en tenkt kasse med definerte mål, populært (eller upoulært) kalt Statskassa.
Dermed kan du kjøpe Galaxy med grønne skilter, to seter og skillevegg mellom forsetene og varerommet. Dette svelger unna 2.339 liter og takket være at varebilavgiftene er lavere enn avgiftene for personbiler, sparer du også en god sum penger I praksis 160.000 kroner. Testbilen har startpris på 440.450 kroner. Med en god bunke ekstrautstyr på plass, ender vi på 521.850 kroner.
Hvordan er den å kjøre?
Dagens Galaxy er den tredje i rekken og er i praksis langt på vei samme bil som Ford Mondeo og S-Max. Det betyr et understell som byr på høy komfortgrad. Galaxy har kjøreegenskaper som ligger på et helt annet nivå enn tradisjonelle varebiler. Særlig merkes det på landevei og motorvei. Her byr den på tung og solid kjørefølelse, god støydemping er med på å understreke dette. Det eneste ankepunktet i så måte er litt mer hjulstøy fra bakhjulene enn ventet. Det henger sannsynligvis sammen med ombyggingen til varebil.
Testbilen er utstyrt med 4x4. Det kan komme godt med hvis du laster varerommet maksimalt, særlig på vinteren.
Hvordan er plassen?
Bagasjerommet blir naturligvis gedigent i en bil som dette. Varerommet er 1,72 meter langt langs gulvet. Opp fra gulvet fra skilleveggen mot bakdør, er lengden på 1,87 meter. Maks høyde er på 1,10 meter. Bredden på stålgulvet ved dørene er på 1,32 meter, mellom hjulkassene er den på nøyaktig 1 meter.
Dette gir altså et totalt volum på 2.339 liter. Det gjør bilen anvendelig for en rekke yrkesgrupper, naturligvis også for dem som bare trenger to seter og vil spare avgift.
Den lovpålagte skilleveggen lager problemer i enkelte varebiler, ved at den må plasseres så langt fram at den spiser av plassen til fører og passasjer. Her er ikke det noe problem. Veggen er montert såpass langt bak at det er rikelig plass til forsetene. Hvis du ikke er altfor langbeint, har du en liten oppbevaringsplass bak disse, i tillegg til varerommet.
Går den bra?
Testbilen er utstyrt med en 2-liters dieselmotor på 180 hestekrefter. Det er heller ikke mer enn det bør være.
Vi har kjørt denne motoren i flere Ford-modeller etter hvert, og har erfart at dette ikke er helt siste nytt av motorteknologi. Det er greit kraftoverskudd og forbikjøringer er sjelden noe problem. Men den mangler likevel det lille ekstra vi tross alt forventer av 180 hestekrefter.
Finest utenpå eller inni?
Ford-designerne gikk for en svært forsiktig løsning da denne modellen ble utviklet. I praksis ser den ut som en facelift av forrige Galaxy, selv om det er snakk om helt ny bil.
Galaxy kjøpes av de som trenger mye plass. Derfor er det heller ikke smart å finne på designsprell som går ut over det praktiske. Resultatet er en nøktern og fornuftig bil, det er neppe mange som kjøper Galaxy på grunn av designet.
Innvendig er det moderne og ryddig. Fords siste generasjon infotainmentsystem, Sync3, er på plass. Det fungerer bra, selv om brukervennligheten ligger litt bak de beste på markedet. Mye hard plast i midtkonsollen trekker ned et ellers bra totalinntrykk, her er det lett å se at Ford har spart.
…og hva er konklusjonen?
Du skal lete lenge etter en mer komfortabel varebil enn Ford Galaxy. Slik sett er den perfekt for de som vektlegger komfort og kjøreegenskaper og synes de tradisjonelle varebilene blir for primitive. Selgere og andre som kjører langt i jobben er helt klart i målgruppa.
Hvis varerommet duger, er det derfor ikke rart om mange av dem velger en bil som dette.
En annen kjøpegruppe er de som bare trenger to seter, eller har en bil til som kan brukes når det er behov for å ha med flere passasjerer.
Kjøper du denne Galaxy-utgaven med sju seter, starter den på 598.000 kroner. Varebilversjonen har startpris på 440.450 kroner. Altså en god slump penger spart.
Det du imidlertid skal være klar over, er at reglene for å tilbakeføre til personbil har blitt strammet inn de siste årene. Tidligere kunne du gjøre det avgiftsfritt etter ti år. Nå tar dette hele 30 år. Dermed blir dette lille varebil-smutthullet ikke lenger så attraktivt for mange.
Modell: 2,0 TCI AWD Titanium vare
Motor: 2-liter diesel
Effekt: 180hk / 400 Nm
0-100 km/t: 10,5 sek
Toppfart: 203 km/t
Forbruk: 0,64 liter/mil
L-B-H: 4,84 - 1,91 - 1,74 meter
Bagasjerom: 2.339 liter
Pris fra: 440.450 kr.
Pris testbil: 521.850 kr.