TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2010 Ford Focus RS500

Test: Ford Focus RS500

...bilen er matt svart, men ALT annet en anonym!

 I det amerikanske luftvåpenet lakkerer de sine STEALTH-fly i matt svart farge for at de vanskeligere skal bli oppdaget av radar. Ford Focus RS 500 er en 350-hesters spesialversjon av familiebilen Ford Focus, men selv om den er matt svart tror vi i Broom at denne bilen vil ha motsatt effekt på radarer - nemlig tiltrekke dem!

(Testen i sin helhet fortsetter under Prøv også:) 

 
Prøv også:

Renaul Megane Renaultsport R26.R

Se duellen på Nürbürgring mellom Ford Focus RS og Renault Mégane Renaultsport R26.R her!

Aldri offisielt importert til Norge, men den bør la seg registrere her hvis du tar sjanse på å importere en.

Med racingstoler, gateslicks, uten bakseter og med veltebur er denne enda mer ekstrem enn Ford Focus RS, selv om den mangler litt på effekten. Dette er en Porsche GT3 RS for menigmann.

Mini Cooper S

Les test av Mini Cooper S her!

Selv om den ikke kan måle seg med Ford Focus RS i ren råskap, er dette fortsatt en juvel av et chassis med nok krefter til å gi det et skikkelig smil om munnen. Tar du den helt ut velger du Works-versjonen.

Honda Integra Type R

Les brukttest av Honda Integra her!

Den begynner å få noen år på nakken, men er fortsatt et verdig alternativ til Ford Focus RS 500.

En mer renskåret racerbil med differensialbrems og over 100 hester per liter fra sin illsinte, normalaspirerte legendemotor fra Honda.

Vite mer? Les og se absolutt ALT om Ford Focus RS her!

6 Kjøreglede

Dette er verdens råeste forhjulsdrevne bil - derfor er terningkastet gitt på forhånd. Men jeg kan forklare litt om hvorfor den er verdens råeste.

Motoren, som vi kommer nærmere tilbake til, har 350 hester. Når man bare har forhjulene å trekke seg fram med, så betyr det at forhjulsoppheng må være av en spesiell kaliber hvis det i det hele tatt skal la seg gjøre.

Det som er det vanligste problemet med sterke forhjulstrekkere er det som kalles momentstyring. Ved akselerasjon vil det røske å dra i rattet ettersom forhjulene sliter med å finne grep. Skal du oppleve dette anbefales det å teste en SAAB 9-3 Vigge (ille!), eller første generasjon Ford Focus RS (sinnssykt ille!!!), så skjønner du hva jeg snakker om.

Grunnen til at dette skjer, og nå blir jeg litt teknisk, er at senteret hjulet svinger rundt når du vrir på rattet er av en viss avstand til senteret av felgen. Avhengig av hvor mye du fulgte med i fysikktimene så vil du kanskje skjønne at det da oppstår en kraftarm. Og momentet som hjulene røsker og drar i rattet med øker med lengden av denne kraftarmen.

I en forstilling med McPherson så er senteret hjulet svinger rundt selve fjærbeinet. Når du skal ha 350 hester ned i bakken via forhjulene så er det for langt fra senteret i fjærbeinet til senteret i felgen, og derfor har Ford utviklet et eget patent for å korte ned denne avstanden - og den heter RevoKnuckle!

Ved å lage en statisk utbygger i bunn av fjærbeinet forkorter man denne bærearmen, og man blir kvitt mye - om ikke alt - av momentstyringen. Dette i kombinasjon med en differensialbrems gjør at Ford Focus RS500 får kreftene ned i bakken på en infernalsk måte - og at den faktisk lar seg tøyle.

Chassiset er så og si likt satt opp som 2005-utgaven av Ford Focus WRC rallybilen, og det er rett og slett helt vanvittig rått!

5 Interiør/plass

I en sportsbil av dette kaliberet (er det tørr asfalt er det ikke mange biler som henger på deg når vi snakker norsk bygdevei) så pleier det ikke være antydning til plass til mer enn én passasjer. Her er det derimot plass til å stue inn både store og små i baksetet, og gi de en bilturopplevelse de sent vil glemme.

Da du bør påregne en del oppkast anbefaler jeg å velge det røde skinninteriøret som er ekstrautstyr. Det er mye lettere å vaske rent etterpå.

De ganske ekstreme forsetene fungerer skikkelig bra når veien svinger ordentlig på seg, men er montert for høyt. Stolene sitter på typiske rally-stolfester, så det bør gå an å modifisere disse litt i egen regi.

Som på standardutgaven av Ford Focus RS så er det tre ekstra metere på toppen av dashbordet - vanntemp, oljetrykk og turbotemp. Men det er stort sett det eneste spesielle i tillegg til startknapp, noe plastgreier i midtkonsollen, og stolene da. Men på typisk RS-ford-manér, så trenger man heller ikke noe mer.

6 Motor

Den trekker som et tog - 460 Newtonmeter og 350 hester gjør susen! Den er programmert til å holde igjen litt av kreftene på de to første girene - men spinner ganske herlig for det - men i tredjegir er det fullt øs.

Tredjegiret er bilens indrefilet, og du fyker fremover i supersonisk hastighet. Nå skal det bare sies med én gang, full gass på tredjegir er langt over tillatt hastighet på norsk vei, så dette må du enten prøve i utlandet eller på bane.

Motoren i seg selv er en 2,5-liters femsylindret turbomotor fra Volvo, som er bearbeidet videre av Ford.

En ting er at den har et fantastisk register og kjempekrefter, en annen ting er at den lager en helt rå lyd! Her er det femmer-sang som man husker fra Audi sine rallyjern fra Gruppe B-tiden. Og hvert girskift blir gitt både understreking og utropstegn ved høye smell. Fantastisk!

6 Design

Ford Focus RS ser i utganspunktet ut som en WRC-bil som har kjørt seg vill på en fartsetappe - og havnet ut i vanlig trafikk. I matt svart ser den ut som den er på farlig tokt. Vi trenger ikke utdype dette noe mer enn at det er helt perfekt - se selv!

6 Miljø/økonomi

500 eksemplarer er produsert, alle er solgt. Det bør si det meste. Angående miljø så er det revnende likegyldig når det gjelder biler som denne.

Konklusjon

Ingen over, ingen ved siden - dette er verdens råeste forhjulsdrevne bil!

Totalt: 6/6

Lenker

Prøv også

På Broom-forsiden nå