Nyhetens interesse er ofte viktig for en bilmodell. Ofte – men ikke nødvendigvis alltid. For Ford Mondeo er det imidlertid tydelig at alderen har tynget de siste par årene.
Fra å være en av bestselgerne i markedet, har den nå ramlet godt nedover, både i kundenes bevissthet – og på registreringsstatistikkene.
I tillegg har Ford virkelig klønet det til for seg selv med denne modellen. En helt ny Mondeo er nemlig for lengst avslørt og vist fram på flere bilutstillinger. Den skulle egentlig vært her for en god stund siden, men har blitt utsatt fordi Ford må spare penger i Europa.
De legger ned fabrikken der dagens Mondeo blir produsert, i Belgia og flytter Mondeo samt søstermodellene S-Max og Galaxy til Spania.
Noe sånt tar tid – og det ble ikke bedre av at arbeiderne i Belgia slo tilbake med raseri og voldsomme reaksjoner da de fikk vite at fabrikken deres skulle legges ned. I praksis blokkerte de fabrikken og produksjonen i flere måneder – det ble ikke akkurat enklere å selge ”gammel” Mondeo etter noe sånt.
Men nå har bilen startet på den siste sluttspurten. Det betyr gjerne også gode kjøp, og på papiret virker testbilen absolutt sånn. For 339.000 kroner får du nå Mondeo i Premium-utgave med 1,6-liters dieselmotor. Med veldig mye fint utstyr innabords, ender testbilen på 361.000 kroner.
Men holder den koken? Det skal vi finne ut nå:
Til topps i oktober – Dette ble Norges mest solgte bil
Hvordan er den å kjøre?
Kjøreegenskapene har alltid vært en av Mondeos store styrker, og de har ikke blitt dårligere med årene. Den er akkurat hakket mer involverende og kjøreglad enn de fleste andre konkurrentene. Alt fra den presise og fine styringen, til et velavstemt understell som er en veldig god kombinasjon mellom komfort og sportslighet.
Støydempingen har også blitt veldig bra, her har Ford finsiktet underveis. Med denne motoren innabords, kan du glemme sportsbilfølelse, men på svingete småveier er den riktig så morsom.
Liten varebil – nå kan pizzabudet bli miljøvennlig
Hvordan er plassen?
Plass er viktig i denne klassen, og det har kjørt en del velvoksne konkurrenter inn på banen etter at denne generasjonen Mondeo kom. Men 549 liter bagasjerom er fortsatt bra, med baksetene nedfelt kan du laste inn 1740 liter.
Baksetet er også rommelig, uten at det byr på noen plassorgie som for eksempel hos en konkurrent som Skoda Superb. Men to voksne sitter fint. To unger i store barneseter har også rikelig plass, ikke minst i lengderetningen som gjerne er kritisk her. Med andre ord: Den gjør jobben som familiebil på en bra måte.
LES OGSÅ: Dette er kanskje Norges tryggeste bilkjøp
Finest utenpå eller inni?
Det er ikke til å komme fra at dette eksteriøret begynner å merke alderen. Her er det naturligvis også mye psykologi ute og går. Når du har sett en bilmodell ute i trafikken i mange år, mister den nyhetens interesse. Og når jeg parkerer ved siden av et eldre eksemplar, som ikke kan ha blitt vasket på et par år og har en stor dose småbulker og striper – da forsvinner litt av nybilglansen fra den nye også.
Ford gjennomførte en veldig forsiktig facelift for noen år siden. Hadde de da visst at bilen måtte henge med så lenge, hadde de nok tatt i litt mer.
Interiøret har de heldigvis gjort mer med. Borte er den kjipe sølvplasten i midtkonsollen, som ble ripete bare du så på den. Denne utgaven er ved første øyekast riktig påkostet. Blank pianolakk, skinntrukket dashbord med kontrastsømmer, veldig gode skinnseter.
Den lever ganske bra opp til Premium-navnet, selv om det faller litt gjennom her og der. Svart hardplast og design som begynner å merke alderen, sladrer om at dette er noe Ford har pyntet på underveis, ikke utviklet fra bunnen av. Likevel: Vi kårer interiøret til vinneren på dette punktet.
LES OGSÅ: Dette utstyret kan det bli dyrt å droppe
Går den bra?
Det er vel mer riktig å si at den går ”greit” – enn ”bra”. Men når det er sagt, fortjener 1,6-liters dieselen ros. Den får maks ut av sine 115 hestekrefter og dreiemoment på 270 NM. Den sekstrinns manuelle girkassa er tett og fin. Selv om det må gires en del for å få ut kreftene, innbyr også den også til behagelig cruising.
Under litt aktiv kjøring, gjelder det å ligge et gir under det du ville gjort med litt sterkere motor under panseret. Det betyr litt mer dieselforbruk og litt mer støy – men er absolutt til å leve med. Men kombinasjonen full bil og forbikjøringer, krever litt planlegging.
0–100 km/t er oppgitt til 11,9 sekunder.
Tesla Model S: Nei, den er ikke perfekt
... og hva er konklusjonen?
Helt mot slutten av livsløpet, henger Ford Mondeo imponerende godt med, særlig når vi tar prisen med i betraktningen. Her får du stor familiestasjonsvogn med grei dieselmotor og virkelig full pakke utstyr til 361.000 kroner.
I tillegg til et omfattende standardutstyr får vi her blant annet blindsonevarsler, filskiftvarsler med føreroppmerksomhetsoveråkning, automatiske fjernlys, åtteveis elektrisk justering av begge forsetene, elektrisk innfellbare sidespeil med minne, navigasjon med berøringsskjerm, DAB-radio, handsfree og stemmestyring. Prøv å spekke opp en Audi A4, BMW 3-serie eller Mercedes C-klasse med det samme – og du kan nesten kjøpe to Mondeoer for samme prisen.
Men det er naturligvis også noe av poenget. Bilen synger på siste verset, og må nå selges på pris. Vi i Broom har kjørt arvtakeren, riktignok i amerikansk Fusion-utgave, og kan melde at den kommer til å bli et solid skritt oppover på de fleste områder. Dermed kjøper du litt gammelt nytt med denne Mondeoen.
Men er du ikke opptatt av å eie det nyeste nye på bilfronten, får du her veldig mye bil for pengene.
Pluss: Praktisk, rommelig, mye bil for pengene.
Minus: Trekker på årene.
LES OGSÅ: Flerbruksbil? Disse bør du holde deg unna!
Bil: Ford Mondeo Premium Econetic 1,6 TDCI Motor: 1,6-liters diesel Effekt: 115 hk / 270 NM 0–100 km/t: 11,9 sekunder Bagasjerom: 549/1740 liter Pris fra: Kr 339.900 kroner Pris testbil: 361.000 kroner |
Prøv også:
Volkswagen Passat er det ikke mulig å komme unna i denne klassen. Også den egentlig også en gammel konstruksjon, men VW har "jukset" litt ved å kalle den en helt ny modell. På mange måter målestokken i klassen. Ikke best på så mye – men en bil som scorer jevnt høyt i alle kategorier.
Toyota Avensis er et godt stykke bak Mondeo på kjøreegenskaper, men har mange andre styrker, der ikke minst kvalitet og gode forhandlere veier tungt for mange. Også dette er en bil som etter hvert nærmer seg utskiftning.
Opel Insignia har nettopp fått en større facelift – og en helt ny utgave kalt Country Tourer. Samtidig har importøren satt ned prisene og satt i gang en skikkelig offensiv. Men er det nok til å få fart på salget? Vi er spente på å se hva som kommer til å skje her.
LES OGSÅ: Her er Forden som virkelig skal skjemme deg bort