Hva er dette?
De folkelige bilmerkene er under sterkt press fra premium-merkene. De siste årene har særlig Audi, BMW og Mercedes utvidet modellutvalget sitt kraftig. De har gått inn i en rekke nye klasser og nisjer, og økt markedsandelene sine betydelig.
En av dem som merker dette godt er Ford. De blir utfordret i flere bilklasser, men har ikke tenkt å bare sitte stille og godta dette. Nei, nå svarer de med å rulle ut et eget undermerke.
Vignale heter det, og først ut er Mondeo i Vignale-utgave. Det skal heller ikke drøye lenge før flerbruksbilen S-Max kommer i en slik versjon.
Hva betyr så Vignale? Jo, i praksis er dette en utstyrspakke, litt design, egne logoer på bilene og også en del brukerfordeler, blant annet ekstraservice hos forhandlerne og et eget fordelsprogram.
Ambisjonen er å hente kunder fra premiummerkene, gjerne de som ønsker å snobbe ned litt i bilvalget, eller de som ønsker å skille seg litt ut fra mengden.
Testbilen er stasjonsvognutgaven av Mondeo Vignale. Med 180-hesters dieselmotor, 4x4 og automatgir. Prislapp: 522.000 kroner.
LES OGSÅ: Denne skal også lokke premium-kunder
Hvordan er den å kjøre?
Nye Mondeo er kanskje klassens mest komfortable bil, og den gjør seg på ingen måte bort i Vignale-utgave heller. Hele kjøreopplevelsen føles påkostet. Understellet sluker ujevnheter og styringen er presis og gir god tilbakemelding. Her får du mer kjøreglede enn hos de aller fleste konkurrentene.
Støynivået er lavt fra før, Vignale-utgaven er ekstra godt støydempet. På motorvei er det virkelig tyst inne i bilen. Men dieselmotoren høres overraskende godt når du starter opp.
Gode seter og et oversiktlig førermiljø trekker også opp. Her kan du virkelig kjøre langt uten å bli sliten.
LES OGSÅ: Fin bil, men noen har sovet i timen
Hvordan er plassen?
Mondeo er ikke blant de aller største stasjonsvognene på markedet, men 555 liters bagasjerom lar seg likevel høre. Det er også veldig praktisk utformet og lett å utnytte.
Baksetet imponerer med svært god plass, også i bredden. To voksne sitter virkelig komfortabelt, store barneseter er heller ikke noe problem.
Foran merker du godt at du sitter i en stor bil. Pluss for skikkelig koppholdere, rommelig midtarmlene og flere smårom rundt omkring. Her har Ford gjort jobben skikkelig.
LES OGSÅ: Dette blir tidenes familiebil-duell
Går den bra?
De 180 dieselhestene kler denne bilen veldig bra. Det er fint kraftoverskudd ved forbikjøringer og på motorvei. Den spurter fra 0-100 km/t på pene 8,1 sekunder, det er klart godkjent i en stor stasjonsvogn. Slik sett er motoren med på å underbygge følelsen av gjennomført bil.
Hvis du heller vil ha bensinmotor – og det vil flere i disse dager – tilbyr Ford også bilen med en 2-liter på hele 240 hestekrefter. Den er ørlite kjappere og bruker 8 sekunder blank på 0-100 km/t. Men samtidig øker prisen med 28.000 kroner, til 550.000,-. Slik sett framstår diesel som det smarteste alternativet her.
LES OGSÅ: Hva er best på vinteren, bensin eller diesel?
Finest utenpå eller inni?
Utenpå er dette veldig likt vanlig Mondeo. Ja, du må nesten ha en ny Mondeo selv for å legge merke til endringene.
I fronten er det første og fremst ny grill som skiller den fra opphavet. Dessuten er alle Mondeo-merker fjernet, og det er noen (diskrete) Vignale-logoer her og der. Merkelig at Ford ikke har dratt til mer, synes vi.
Innvendig er det først og fremst snakk om en del mer eksklusive materialer. Det som står mest ut er de vaffelmønstrede setetrekkene i mykt skinn. De ser stilige ut, og er også gode å sitte i. Dashbordet har også fått en dose skinn, med synlige sømmer.
Men så er det egentlig ganske slutt. Midtkonsollen med mye hardplast er den samme som i standard Mondeo. Den trekker ned totalinntrykket der, i en bil som Vignale ser det påfallende billig ut. Her har ikke Ford gjort jobben bra nok.
En liten detalj: Audio-enheten er levert av Sony, som på en rekke andre Ford-produkter. Et stort SONY-merke ”pryder” dermed midtkonsollen. Igjen blir det litt bom i forhold til premium-ambisjonene. Der premium-konkurrentene bruker merker som Bang & Olufsen og Mark Levinson, blir det litt stusslig å komme med Sony. I premium-klassen handler det om å få alle detaljene riktig. Da slurver man ikke med ting som dette.
LES OGSÅ: Halv pris, etter bare 37.000 kilometer
… og hva er konklusjonen?
Det er mye bra med Vignale-satsingen, i alle fall på papiret. Ford har flere modeller som ikke er langt unna å matche premium-konkurrentene, samtidig som de er mye gunstigere priset.
Ved å løfte disse ytterligere ett hakk, bør forutsetningene være der for å kapre kunder som synes vanlig Ford blir for traust og alminnelig.
Men så var det selve gjennomføringen…. Den er ikke god nok. Joda, Mondeo Vignale er mye bil for pengene, og hvis du ser på dette mer som en utstyrsvariant enn en egen modell, gir den mer mening. Likevel: Prisforskjellen opp fra den best utstyrte Mondeo-utgaven er på drøye 60.000 kroner. Det lar seg ikke helt uten videre forsvare.
Det utvendige designet blir for likt Mondeo, innvendig har man ikke tatt seg råd til å løfte bilen det lille ekstra. Og da blir hele greia litt halvveis. Den mangler rett og slett det lille ekstra som kunne gjort Vignale til en seriøs utfordrer til Audi A4, Mercedes C-klasse og BMW 3-serie. Nå nøyer den seg stort sett med å være en velutstyrt Mondeo. Det er neppe nok for å kapre mange av de nye kundene Ford ønsker seg.
Modell: 2,0 TDCI AWD PowershiftMotor: 2-liter dieselEffekt: 180 hk / 400 NmForbruk: 0,53 l/mil0-100 km/t: 8,12 sek.Toppfart: 216 km/tBagasjerom: 555 literLengde/bredde/høyde: 486 x 185 x 174 cmPris fra: 522.000 kroner