Finn biler og biltester

2016 Ford Mustang Cabriolet

Ford Mustang Cabriolet: Bilen som får solen til å skinne – hver dag

Noen ganger er det vanskelig å forstå at vi ikke kjøper cabriolet.

Hva er dette?

Svaret på det spørsmålet tror vi de fleste ser med sine egne øyne: Dette er Ford Mustang cabriolet. Selv om det er den helt nyeste utgaven, er det lett å se likhetstrekkene med originalen fra 1964.

Flere designtrekk har nemlig blitt hentet fram igjen i den nyeste generasjonen. Blant annet baklyktene, deler av interiørdesignet og tri bar-elementene i frontlyktene.

Men den nye kjører sin egne veier – og introduseres nå på det europeiske markedet med full tyngde.

Mustang er for alltid sikret en plass i historiebøkene. Bilen er en legende.

Men hvordan lever den nye cabrioleten opp til denne statusen. Og ikke minst – hvordan fungerer det med en 2,3-liters, firesylindret motor? Bli med på test!

LES OGSÅ: Er det nå du skal kjøpe Mustang-klassikeren?

Hvordan er den å kjøre?

Ford har gjort en møysommelig jobb med understell og styring, ettersom bilen skulle lanseres som "verdensbil", og ikke bare i USA.

Våre venner på andre siden av "dammen" er vant med duvende kjøreegenskaper. Det passer fint på digre motorveier som strekker seg rett fram, mil eller mil.

Her på berget foretrekker mange at bilen takler aktiv kjøring på svingete småveier.

Resultatet er at nye Mustang cabriolet er blitt smidig. Den smyger seg relativt flatt gjennom svingene. Og selv om cabrioleten er litt mindre stiv enn coupeen, oppleves den slett ikke som ullen.

Det er ulike kjøreprogrammer å velge mellom: Normal, Sport, Track og Snow.

Det du må være obs på – og dette er viktig – er at antispinn-systemet er like løssluppent som amerikanske våpenlover. Dermed kan rumpa fort slenge (for) mye. Selv i snø/regn-modus...

Men til gjengjeld: De gangene du ØNSKER å slenge med rumpa, stiller Mustangen gladelig opp. Og da kan du ha det riktig så morsomt. På de rette, egnede stedene, selvsagt.

LES OGSÅ: Denne ble kåret til tidenes dårligste oppfølger


Hvordan er plassen?

Mustang er en stor bil og blant de større cabrioletene på markedet. Men bakseteplassen er likevel svært begrenset. I alle fall om du ikke flytter forsetene langt fram.

Det skal imidlertid nevnes at takhøyden er god. Faktisk er den bedre i cabrioleten med taket oppe, enn i en vanlig Mustang.

Foran er det som ventet svært romslig.

Bagasjerommet er i utgangspunktet bra i coupe-utgaven. Men her stjeler stofftaket en del plass. Dermed krymper volumet fra 408 til 335 liter.

Men du får med deg litt helgebagasje likevel.

LES OGSÅ: Broom-leserne har talt: Mustang er tidenes muskelbil


Finest utenpå eller inni?

Vi liker utseendet på nye Mustang. Det er overdådig, på en god måte. Den ruvende fronten ser aggressiv, muskuløs og tøff ut, med den legendariske Mustang-hesten plassert midt i grillen.

Det muskuløse designet passer også godt som cabriolet. Både med taket oppe og nede.

Hekken, med de umiskjennelige, stående baklyktene og det runde Mustang-emblemet midt på (NB: Dette er pynt, ikke et ekte tanklokk slik som på originalen), bringer fram minnene fra første generasjon.

På innsiden er det typisk amerikansk. Det har med seg litt av macho-følelsen fra eksteriøret. Men opplevd kvalitet har et godt stykke igjen til mange av bilene den prises mot i Norge. Det blir litt mye plast.

Husk imidlertid at dette i utgangspunktet er en lavprisbil i USA. Hadde det ikke vært for norske avgifter, ville den vært det her også ...

Infotainmentsystemet holder ikke mål, det er både tregt og tungvint, og blir heldigvis snart erstattet.

Derfor er det eksteriøret som vinner. Med god margin!


Går den bra?

Så til det som mange Mustang-kjennere er mest spent på: Duger virkelig den "lille", firesylindrede motoren i en Mustang?

Svaret er at rent ytelsesmessig, så gjør den det. Det er tross alt 314 hk – og et dreiemoment på 434 Nm. Det sørger for 0-100 km/t på kjappe 5,8 sekunder.

Når du drar på, blir også lyden ganske potent.

Dessuten blir forbruket en god del lavere enn V6- og V8-motorer. Et blandet forbruk på 0,82 l/mil er imidlertid ikke spesielt imponerende lenger. Til det har det kommet såpass mange effektive bensinmotorer på markedet de siste årene. Utviklingen går fort!

Det som tar bort litt av gleden, er lydbildet. Det var flere i nabolaget som ba oss starte bilen så de fikk høre motoren. Men som ble stående litt forvirret, da det skikkelige brølet uteble.

Ford har jobbet hardt med å få fram en frekk lyd, men noen V8-er blir det aldri.

LES OGSÅ: Mustang skapte de reneste opptøyene


Og hva er konklusjonen?

Mustang cabriolet setter farge på hverdagen. Det er det ingen tvil om. Det er sjelden jeg har en testbil som vekker like mye smil og glede når jeg plukker opp poden på skolen. Både hos barn og foreldre. På varme sommerdager, er det bare å komme seg ut og spre glede!

Den er kanskje på grensen til vulgær i designet, men sånn skal det være! Samtidig er kjøreegenskapene bedre tilpasset "norske" ønsker enn noen gang.

Litt nedtur med fire sylindre, joda. Men det som er den store utfordringen er pris. Testbilen koster 828.600 kroner. Det er mye. Så skal vi ta med at en BMW 430i cabriolet, med "bare" 252 hk, fort koster omtrent det samme, med tilsvarende utstyr. Så alt er relativt. Mustangen scorer på særpreg og sjarm, BMW-en er nok totalt sett en mer gjennomført bil.

Det kommer ikke til å bli solgt mange Mustang cabrioleter i Norge. Men de få som blir det, kommer til å gi den norske bilparken et betydelig mer livlig preg.

 

Motor: 4 syl, 2,3 liter, turboEffekt: 314 hk / 434 Nm0-100 km/t: 5,8 sek.Toppfart: 234 km/tForbruk: 0,82 l/milLengde x bredde x høyde: 478 x 191 x138 cmBagasjerom: 335 literPris: 797.000 kronerPris testbil: 828.000 kroner

På Broom-forsiden nå

Antall visninger