TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2013 Ford Ranger Double Cab WildTrac 3,2 TDCi 200hk Pickup Diesel

Test: Ford Ranger Wildtrak: Den tøffeste gutten i klassen

Klassens sikreste bil imponerer på mange områder. Les testen:

– Du, det var sannelig en tøff bil. Er den helt ny eller?

Mannen i 50-årene har akkurat stått og sett på at jeg ytterst forsiktig har manøvrert Ford Rangeren inn i en litt for trang luke utenfor matbutikken. Nå står den og ruver skikkelig mellom en VW Golf og en gammel Toyota. Og ja: Den skiller seg virkelig ut her, også fordi testbilen nesten er litt selvlysende i knall oransje.

Samtidig er det lett å se at den ikke heeelt er på hjemmebane.

Dette er en bil som trenger litt plass og som ikke er i sitt ess på altfor trange norske parkeringsplasser.

Ranger har også vokst seg større enn før. Tidligere var dette en av de mindre og kompakte pickupene. Nå ruver den nesten like mye som de større amerikanske konkurrentene.

Testbilen er en Ranger Wildtrak 3,2 TDCI double cab. Dette er toppmodellen og med manuell girkasse koster den 386.200. Vil du ha automat, øker prisen til 401.000 kroner. Ranger er for øvrig den aller første pickupen som har fått fem stjerner i Euro NCAPs krasjtest. Det fortjener Ford en solid fjær i hatten for.

 

Bil: Ford Ranger Type: Ranger Wildtrak double cab 3,2 TDCI Effekt: 200 hk / 470 NM 0–100 km/t: 10,3 sek Forbruk: 0,95 liter/mil Bakkeklaring:22,9 centimeter Egenvekt: 2073 kilo Maks tilhengervekt: 3350 kiloPris: Fra 271.000 kroner Pris testbil: 382.200 kroner.

 

Prøv også:

 

Volkswagen Amarok

Også den et realt arbeidsjern, samtidig som både kjøreegenskaper og interiør har mye til felles med personbiler.

Klikk her for å lese testen vår av Amarok.

 

Toyota Hilux

En legende innenfor denne bilklassen. Hilux er en ekte sliter, med svært høy kvalitet.

Klikk her for å lese mer om Hilux.

 

Isuzu D-Max

En av pickup-bestselgerne her hjemme de siste årene, gunstig priset og en veldig anvendelig bil.

Klikk her for å lese testen av D-Max.

5 Kjøreglede

Har du også sans for hele konseptet pickup? Det er ikke rent få ganger jeg har lekt med tanken på at pickup hadde vært en perfekt nummer to-bil. Men hver gang jeg har testet en pickup, har jeg som regel også skrinlagt den tanken for en stund...

Men pickupene nærmer seg mer og mer personbilene på kjøreegenskaper, og det er Ranger et godt eksempel på. Den er overraskende lettkjørt, i alle fall når du først er i farta. Helt i starten kjennes det er det er litt mer motstand i denne enn for eksempel en moderne SUV. Den er også stivere, naturlig nok i og med at mye av poenget her er at man skal kunne kjøre med tunge lass bakpå. Men det er absolutt ikke verre enn at det fint går an å leve med det. Støydempingen er god til å være pickup og motoren er sterk, om enn ikke så sterk som vi kanskje kunne forvente ut fra et volum på 3,2 liter.

Du sitter høyt bak rattet, og med bare tohjulstrekk går det også an å ha det veldig morsomt på våte høstveier.

Innkoblbar firehjulstrekk er forresten standard på Ranger i Norge. Den har også lavgir. Tillatt hengervekt er hele 3.350 kilo og skulle du få lyst til bevege deg ut i vannet, er vadedybden 80 centimeter.

5 Interiør/plass

Her er det høy personbilfaktor. Ved siden av Volkswagen Amarok, er Ranger en av pickupene som har høyest personbilpreg i interiøret. I topputgaven Wildtrak er det både moderne og relativt påkostet. Samtidig gir interiøret et robust inntrykk.

Koppholdere og oppbevaringsrom er på plass, viktig i en bil som mange også skal bruke som arbeidsplass.

Multifunksjonsratt er heller ikke dagligdags i pickuper. Setene er gode og ser også passelig tøffe ut, i testbilen har de oransje kontraststriper. To strømuttak foran i dashbordet kan også være godt å ha. Wildtrak-versjonen har imponerende mye utstyr, her det ikke mye som kan savnes.

I og med at dette er en double cab, er det et stort rom bak forsetene der baksetet egentlig skulle vært. Der får du med deg MYE last.

5 Motor

3,2 liter og 200 hestekrefter høres mye ut og det er da også godt bånndrag i Ranger med denne motoriseringen.

Motoren er både sterk og seig. Den går også kultivert og er egnet til å trekke store lass. 470 NM er voksent, også i denne klassen.

Jeg hadde kanskje ventet at den ville være ørlite kjappere også. Men når bilen veier over to tonn, er det klart godkjent med 10,3 sekunder. Co2-utslippet er ikke like lystig lesning. 249 gram/km, forteller at vi er et godt stykke unna personbilnivå.

5 Design

Der forrige Ranger var en bil som druknet litt i mengden av pickuper, gjør denne langt mer ut av seg. Den er hele 5,36 meter lang og dessuten gjør høyden at den ruver over det meste av øvrig trafikk. Mener du – som meg – at en pickup skal være tøff, da tror jeg vi er relativt enige om at Ford har truffet blinken her.

Helhetsinntrykket er massivt, det ser nesten ut som den kommer ferdig hevet fra fabrikken. Akkurat passe med tøffe detaljer her og der. Fargen har naturligvis også mye å si. Den kler knall oransje veldig godt, dette er fargen du velger hvis du liker å skille deg ut.

4 Miljø/økonomi

For 386.200 kroner får du definitivt mye pickup for pengene. Avhengig av bruksområdet, kan det helt klart være interessant å vurdere automatgir også, det koster 15.000 kroner ekstra. Denne Wildtrak-utgaven har det meste, og i forhold til det vi er vant til av pickuper generelt er den nesten overdådig utstyrt.

Bakseter følger med og det blir rimeligere å sette dem inn for hvert år som går. Slik sett kan dette helt klart være et alternativ til SUV. Det er mer primitivt – men ikke verre enn at mange kan leve med det.

Billigste double cab starter forresten på 312.000 kroner. Klarer du deg med single cab, er startprisen 271.000 kroner. Da får du 2,2-liters TDCI på 125 hestekrefter. Da er nok også morofaktoren betydelig lavere enn på testbilen med 3,2-liter.

C02-utslippet ligger på 249 gram/km og snittforbruket er oppgitt til 0,95 liter/mil. På langkjøring nøyer den seg med 0,81 liter/mil.

Konklusjon

Nye Ranger viser hvordan pickupene blir mer enn bare nyttekjøretøyer. Kjøreegenskapene er riktignok fortsatt litt primitive sammenlignet med for eksempel en moderne SUV, men forskjellene minker. Innvendig er det som å sitte i en høy personbil. Der baksetet egentlig skulle sittet (takk til det norske avgiftssystemet!), er det i stedet et stort og praktisk oppbevaringsrom.

I denne utgaven er selve planet 1,5 meter langt, det betyr at du kanskje skal droppe double cab-løsningen hvis du har behov for å kjøre rundt med veldig mye på planet.

Ford fortjener også mye skryt for at de har laget en pickup som har fått – som den første – fem stjerner i Euro NCAP. Antiskrens er også på plass, det er faktisk noe som mangler hos veldig mange av konkurrentene.

Totalt: 5/6

På Broom-forsiden nå