Finn biler og biltester

2011 Honda CR-V 2,2 i-DTEC Executive AT

Test: Honda CR-V Executive med diesel og automat

SUV til en halv million. Tenker du på Honda CR-V da? Les testen:

Nordmenn drømmer om SUV – og det er sannelig ikke så rart.
For se rundt oss. Vi har et veinett så dårlig og kronglete at det har blitt en turistattraksjon i seg selv. Og gud forby om du skulle bevege deg inn i en by, der er det jo så store hull i asfalten at du risikerer å dette nedi og aldri komme opp igjen.

I tillegg er det denne vinteren. Denne forbannet fine, men kalde og harde vinteren.
Ikke bare risikerer du å fryse i hjel hvis du er så dristig å gå til postkassa i bare slåbroken for å hente avisa, men veiene er så glatte at det er et under hvis du klarer deg helskinnet gjennom selv den korteste biltur.

Så selvfølgelig drømmer vi om SUV. Firehjulstrekk, høy og oversiktlig sitteposisjon, tyngde og størrelse. En SUV nordmenn, kanskje deg inkludert (?), ikke bare har drømt mye om, men også kjøpt mange av, er Honda CR-V.

Det er tre år siden denne kom på markedet, dette er en oppgradert versjon, og nå skal vi i Broom finne ut om den fortsatt fortjener dine drømmer.

 

Sikkerhet

EuroNCAP testet Honda CR-V tilbake i 2007. Da fikk den fire stjerner (av fem) for å ta vare på sine voksne passasjerer. Den var kræsjsikker nok til å få fem stjerner, men utformingen av dashbordet kunne utgjøre en skadetrussel.
Ellers fikk den maksimalt med poeng for sidekollisjoner, den fikk fire av fem stjerner for barnesikkerhet. En del av trekket kom på grunn av at ISOFIX-festene ikke var tydelig nok merket.

Når det gjelder sikkerheten for fotgjengere, fikk den to av fire.
Vi kan konkludere med at Honda CR-V er en meget sikker bil etter moderne standarder.

5 Kjøreglede

Karakteren er fem, og det er høyt. Men det er gitt med klare premisser. For hvis dette ikke er bilen som passer din kjørestil, så kan den falle gjennom.
Når vi definerer kjøreglede, tar vi med kjøreegenskaper, styrefølelse, hvordan motor og gir henger sammen, ja du skjønner sikkert tegningen.

Dette er ingen sportslig bil, la det være helt klart. Her skjærer du deg ikke gjennom svingene med sylskarp redskap, men du duver deg rundt med fokus på komfort.
Men den duver bra. For akkurat denne bilen kan levere en kombinasjon av motor og gir som kan være høyaktuell for deg som er komfortabelt anlagt, nemlig diesel og automat.

2,2-liter er dieseldyret på, kraftpakken yter 150 hester, og sammen med automatkassa leverer den avslappet kjørekomfort. Bunndraget kan gi deg gode opplevelser og få deg ut av dårlige.
Nå må det igjen påpekes at karakteren fem er høy, og at det finnes langt raskere girkasser på markedet (forbruket går opp en desiliter på literen, og 0–100 km/t-tiden øker med ett sekund), men det harmonerer med kjøreegenskapene. Hvis du liker komfort, altså.

4 Interiør/plass

Det er både positive og negative sider ved innsiden av Honda CR-V. For å ta de positive først:
Honda CR-V er en forholdsvis stor til å være en SUV i mediumsegmentet.
En særegenhet vi kan nevne er at den har flatt gulv mellom fører og passasjersete, altså ingen transmisjonstunnel.

Den har plass til fem personer i bra komfort, og seteraden bak kan også skyves bakover/framover 10 centimeter.

Baksetene består riktignok av en ganske flat benk, men de byr på god beinplass.
Bagasjerommet er også klart godkjent, både med tanke på størrelse og fleksibilitet.
Altså, romslig og komfortabel.

Negativt: Den opplevde kvaliteten ligger litt bak noen av de andre konkurrentene, og i motsetning til for eksempel Mitsubishi Outlander så er dette kun en femseter og ikke en sjuseter. Så spørs det hvor ofte du trenger sju seter, da.

5 Motor

Honda er verdens beste til å lage motorer, og den aller beste er 240-hesters toliteren vi finner i S2000. Nå er de også på markedet med dieselmotorer og de er bra.
2,2-literen er som du kan lese i bolken for teknisk fakta på 150 hester og har et dreiemoment på 350 Newtonmeter.

Uten å gå altfor mye rundt grøten så er det ikke annet å si enn at den drar godt, og vi er spesielt imponert over det seige draget fra bunn.

Forbruket på 0,74 er litt i overkant, men dette er på grunn av automatkassa. Velger du manuell slipper du unna med en desiliter mindre, og da er vi innenfor godkjent-parameteren.

4 Design

En bils utseende er og blir en smakssak. Derfor er det du selv som må bestemme om du liker framtoningen eller ikke.
Siden jeg har litt spesialkompetanse på området, så tenker jeg allikevel å belyse noen sider ved designet til Honda CR-V.

Den mest spesielle detaljen er uten tvil DLO (day light opening) eller vinduet når du ser bilen i profil. En veldig særpreget coupéform sørger for å gi denne SUV-en et helt annet uttrykk enn sine konkurrenter. Ellers kan vi vel si at profileringen og modelleringen er veldig japansk, litt for detaljert og lett å tidfeste. Ganske kraftige overheng både foran og bak gir også bilen et noe klumpete preg.

Da denne kom på markedet for noen år siden, må jeg si at jeg ikke synes den hang helt sammen, og mener vel fortsatt at det sidevinduet kunne vært løst på en annen måte, men den har grodd på meg. På deg også kanskje?

4 Miljø/økonomi

Bilen du ser på bildene er ikke en billig kampanjemodell. Den heter Honda CR-V Diesel Executive u/navi 5AT og starter på kr 500.400,- Men så har den jaggu meg mye utstyr også!
Vi kan jo ta med automatkasse, klima, CD-veksler, skinnseter, glasstak, parkeringssensorer, ja – her får du en bil som er fullstappet med utstyr. Men så koster den en halv mill også.

Miljømessig så er den vel ikke akkurat den nye firmabilen til Bellona-Hauge. Det potensielle utslippet av CO2 er 195 gram per kilometer. Selv om det kanskje er litt høyere enn ønskelig, tror jeg allikevel ikke at du skal ta på deg det hele og fulle ansvaret for eventuelle klimaforandringer allikevel.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Honda CR-V fortsatt henger med. Ja, det har kommet SUV-er som er bedre å kjøre, Volkswagen Tiguan er et ypperlig eksempel, og det har kommet SUV-er som er enda mer praktiske. Her kan vi nevne Mitsubishi Outlander med sine sju seter.
Og det har definitivt kommet SUV-er med bedre firehjulstrekksystemer. Her kan vi nevne nesten alle sammen.
Men Honda CR-V er egentlig ganske unik i markedet i måten den leverer en blanding av plass og komfort på, og det gjør at den scorer bra!

Totalt: 5/6

Lenker

Prøv også

På Broom-forsiden nå

Antall visninger