Finn biler og biltester

2017 Jaguar XF

Jaguar XF: Ser ut som en million – men kan koste mye mindre

XF er en tøff utfordrer til de tre tyske.

Jaguar har alltid hatt en spesiell posisjon i Norge. Erkebritisk, litt aristokratisk og med høy status.

I svært mange år ble Jaguar stort sett kjøpt av en liten menighet, velbemidlede personer, gjerne med tittel som skipsreder, megler eller advokat bak navnet sitt i telefonkatalogen.

Men hos Jaguar har det skjedd mye de siste tiårene. Ford har kommet og gått som eier, modellutvalget har blitt utvidet, og her hjemme øker Jaguar-salget kraftig. Så langt i år er det nesten doblet sammenlignet med fjoråret, det går mot ny salgsrekord.

Mye av det skyldes SUV-en F-Pace, som debuterte i fjor. Den har fått en veldig god mottagelse, og mye skryt. Dermed må en modell som XF akkurat nå finne seg i å havne litt i skyggen.

Dette er altså Jaguars modell i storbilklassen. Den er en direkte konkurrent til storselgere som Mercedes E-klasse, BMW 5-serie, Audi A6 og nå også Volvo S90/V90. Salget har så langt blitt begrenset ved at Jaguar bare tilbyr den som sedan, men stasjonsvogn er ikke langt unna.

Det er altså ikke småtterier XF har å bryne seg på i klassen. Nå skal vi finne ut hvordan den står seg mot tøffe rivaler. Testbilen er en XF med firehjulstrekk og 180-hesters dieselmotor, i R-Sport-utgave. Prisen starter på relativt gunstige 644.950 kroner. Godt – men ikke overdådig – utstyrt, havner dette eksemplaret på 827.500 kroner.

Startprisen på XF er imidlertid en god del lavere. Du får den fra 508.950 kroner. Da snakker vi 2-liters dieselmotor på 163 hk og bakhjulstrekk.

LES OGSÅ: Mer enn doblet salget i Norge


Hvordan er den å kjøre?

Sportslige kjøreegenskaper står svært høyt på prioriteringslista hos Jaguar. Slik skal bilene deres skille seg ut fra konkurrentene, det merkes også på XF.

Bilen har et lett og avansert aluminumschassis, kombinert med et sofistikert understell. I praksis gir det svært habile kjøreegenskaper. Svingete veier blir morsomme med denne bilen! Styringen er presis og gir veldig bra tilbakemeldinger. Kanskje kan noen potensielle kjøpere synes at fjæring/demping er litt vel stramt satt opp. Det finnes mer komfortable biler i denne klassen, men her har altså Jaguar tatt et bevisst valg. Dette er en bil for de som liker å kjøre bil.

Støynivået er litt uventet høyt. Store, 20-tommers hjul må ta sin del av skylden for det. Dieselmotoren høres også.


Hvordan er plassen?

XF er hele 4,95 meter lang, da snakker vi voksen sedan. Det sporty designet går ikke nevneverdig ut over plassen. Voksne har det rommelig i baksetet, og bagasjerommet tar 540 liter.

Jaguar har gått for et ganske tett førermiljø. Det i kombinasjon med et relativt høyt dashbord, gjør at du ikke får den samme storbilfølelsen her, som hos flere konkurrenter. Det føles ikke like luftig og åpent. Men igjen understreker det følelsen av bil som skal kjøres aktivt.

Pluss for to skikkelige koppholdere og bra med oppbevaringsrom i midtkonsollen. Dørlommene er imidlertid ganske smale og rommer ikke så mye.

LES OGSÅ: Koppholder? Det blir 21.000 kroner!


Går den bra?

2,0 d står det i hekken på testbilen. Det betyr 2-liters dieselmotor, som her yter 180 hestekrefter. Denne motoren har fått mye skryt, og den gjør en fin jobb i XF. 8,1 sekunder på 0-100 km/t er ikke styggfort, men du har stort sett det overskuddet du trenger. Likevel, underveis i testperioden sitter vi med følelsen av at bilen fortjener litt mer krefter.

Slik sett kan nok en bensinmotor kle bilen bedre – og enda bedre matche kjøreegenskapene. Da må du i såfall opp i 734.900 kroner, da får du XF med 2-liters bensinmotor på 240 hestekrefter.

Snittforbruket med denne dieselmotoren er imponerende lavt, det offisielle tallet ligger på 0,49 liter/mil.


Finest utenpå eller inni?

Det er ingen tvil om at Jaguar-designerne har gjort mye riktig her. Fronten er knalltøff, resten av designet viser til fulle at en stor sedan virkelig kan se sporty ut. Parkerer du ved siden av det før nevnte tyske trekløveret, er det ingen tvil om hvilken bil som skiller seg ut.

Testbilen vekker oppsikt, og vi får mange spørsmål rundt hva den koster. De fleste tipper en god del over det som faktisk er prisen. Det er tydelig at Jaguar fortsatt har en veldig sterk merkevare, høyt på premiumskalaen.

Nettopp det er nok også en medvirkende faktor til at interiøret skuffer litt. Det ser pent og pyntelig ut, og materialkvaliten er høy. Likevel mangler XF litt på å matche de beste. Mercedes E-klasse og Volvo S90/V90 har virkelig hevet lista her, til sammenligning ser XF litt for ordinær ut. Det mangler særpreg og moderne løsninger, infotainmentsystemet er heller ikke på nivå med de aller beste. Her bør Jaguar ta noen grep.

LES OGSÅ: Med denne kan du lure naboen trill rundt


...og hva er konklusjonen?

Jaguar har alltid hatt særpreg, og det har de fortsatt. Der mange av konkurrentene er så markedstilpasset at de risikerer å bli pregløse, har Jaguar våget å tenke litt annerledes.

Designerne har lykkes med å lage en bil som virkelig skiller seg ut, og som ser ut som en million – selv om startprisen er nesten det halve. Kjøreegenskapene imponerer også. Dette er et svært godt valg for de av oss som virkelig liker å kjøre bil. Vi lever også godt med at understellet er ganske stramt satt opp.

Plassen er også svært god og den blir naturligvis enda bedre når det er tid for stasjonsvogn til sommeren. Det kan bli en svært interessant bil for det norske markedet. Med denne motoren og 4x4 bør den absolutt kunne stjele kunder fra de tre tyske.

Det som trekker ned er litt mer støy enn vi forventer i denne klassen. Dessuten at interiøret mangler det lille ekstra som kunne understøttet eksteriøret. Her går utviklingen kjapt. Det som var eksklusivt for bare fem år siden, oppleves nå i mange tilfeller som ganske ordinært. Her har Jaguar havnet litt i bakleksa og har helt klart forbedringspotensiale.

Prismessig ligger Jaguar også litt høyt med denne. Ett eksempel: Du får BMW 530i xdrive fra 547.000 kroner, og den har 252 hestekrefter!
XF er en bil som skiller seg ut, aller mest i positiv retning. I denne klassen er mange vanedyr og holder seg til de modellene som selger mest. Da kan de også gå glipp av en veldig bra konkurrent fra England!

 

Modell: 2,0 180 hk AWD R-sport

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 180 hk / 430 Nm.

0-100 km/t: 8,1 sekunder

Toppfart: 229 km/t

Snittforbruk: 0,43 liter/mil

Lengde, bredde, høyde:

495/188/145 cm.

Egenvekt: 1.657 kilo

Bagasjerom: 540 liter

Pris: 644.950 kroner

Pris testbil: 827.500 kroner
 

På Broom-forsiden nå

Antall visninger