Finn biler og biltester

2013 Mercedes-Benz A-klasse A180 CDI Combi-Coupè Diesel

Test: Mercedes-Benz A180 CDI: Nå vil Mercedes gjøre som alle andre

Og det er sannsynligvis smart - dette bør bli en bestselger.

Mercedes-Benz er ikke kjent for å være mest på hugget i segmentet som er oppkalt etter VWs bestselger – Golf. Men også det tyske premiummerket har sett at det er store muligheter her – og nå kaster de seg på karusellen for fullt.

Det er på tide, for de tyske hovedkonkurrentene, BMW og Audi, har gjort det for lenge siden.

Men det er ikke alltid det trenger å være negativt å komme diltende litt etter – hvis en bare er grundig.

Bilene med stjerne på panseret pleier å være godt gjennomarbeidet før de presenteres for kundene.

Ønsker du heller flerbruksbil? Da kan du vurdere B-klasse

 

Elg sørget for ESP

Grundig forarbeid er imidlertid ikke det første som slår oss når vi tenker tilbake på A-klassens spede barndom. Den høye flerbruksbilen, som skulle bli den nye volummodellen til Mercedes, likte dårlig å svinge unna for elg. Så dårlig, faktisk, at den veltet i en nå verdenskjent elgtest i Sverige.

Slikt er naturligvis en PR-messig katastrofe, men bra for utviklingen av bilen – som ble utstyrt med blant annet ESP som standard.

En trang fødsel til tross, med tid og stunder ble A-klassen slett ikke verst. Salgstallene på verdensbasis av første generasjon A-klasse er på hele 1,6 millioner eksemplarer.

LES OGSÅ: Volvo V40: 600 solgt dagen etter lansering

 

Vraket flerbruksbilen

Generasjon to ga mer av det samme som opprinnelsen. Selv om den er mer elegant, er det få som vil beskrive den med ord som stilig eller lekker. Her har praktiske hensyn kommet før utseendet.

Men så fikk de sindige designerne som jobbet med A-klasse endelig et oppdrag som ga litt mer frihet til å hente fram sexy linjer. Tredje generasjon A-klasse skulle nemlig være noe helt nytt. Lav og sporty – kompakt og leken.

LES OGSÅ: Mercedes A-klasse: Råtøff konseptbil lover mye

Dermed er den også mye mer lik de øvrige bilene i denne klassen. Mercedes er ikke lenger så opptatt av å skille seg ut. Nå går de for volum - og håper naturligvis på en bestselger.

Vi har testet resultatet av at A-klassens design- og ingeniøravdeling endelig fikk holde på med det vi mistenker at de drømte om å gjøre helt fra starten av ...

LES OGSÅ: Mercedes A-klasse: 1.500 nordmenn skal kjøpe denne

 

 Bil: Mercedes-Benz A-klasse Type: 180 CDI Motor: 1,5 liter, diesel Effekt: 109 hk/260 nm 0–100 km/t: 10,6 sekunder Forbruk: 0,44 l/mil Bagasjerom: 340 liter Pris: Fra 269.900 kroner, Pris testbil: 356.000 kroner

LES OGSÅ: Mercedes A-klasse: Fikk 40.000 bestillinger - før den var ute for salg

4 Kjøreglede

Det er ingen store overraskelser på dette området. Bilen er komfortabel, men merkbart stivere enn mye av det andre vi har testet fra Mercedes. Det merkes blant annet i skarpe dumper, der det smeller litt i understellet.

Men i det store og hele er det komfortabelt og fint. Det hardere oppsettet har imidlertid ikke gjort den spesielt sportslig.

Testbilen er utstyrt med girhendler bak på rattet – men fremdeles får du ikke FULL kontroll over når du kan gire ned. Merkelig at Mercedes fremdeles skal være konservative på dette området.

Heldigvis er den automatiske girkassen blitt såpass bra at det er sjelden du savner å styre den selv – skiftene skjer raskt og effektivt.

Men en ting er irriterende i hverdagen, og det er at bilen nøler med å sparke i gang når du står i et kryss eller skal kaste deg inn i en luke i rundkjøringen i rushtiden.

Når jeg trykker inn gassen mens bilen er helt stillestående er det en forsinkelse før det skjer noe. Flere ganger er det for sent når jeg til slutt merker at bilen er i bevegelse. Dermed må jeg stoppe, og speide etter en ny luke.

Det blir noe bedre av å deaktivere start/stop-systemet – men en liten forsinkelse er det likevel.

4 Interiør/plass

Plass er kanskje ikke det aller viktigste for A-klassekjøpere. Og på dette området er den heller ikke best – på langt nær. 340 liters bagasjerom er vesentlig mindre enn nye VW Golf (380 liter) – og dessuten mindre enn de tyske konkurrentene BMW 1-serie (360 liter) og Audi A3 (365 liter).

Det blir ikke bedre av at lyktene sørger for en upraktisk innlastingsåpning.

Men den imponerer med tanke på plassen i baksetet – så lenge vi snakker om to personer. Her kan høyreiste sitte komfortabelt, også om den som sitter i setet foran er over snittet høy. Ryggen på forsetene buer innover og gir ekstra plass til knærne på baksetepassasjerene.

Foran er det også rommelig.

Interiøret er ellers bunnsolid. Det føles som om du kan herje vilt inni coupeen med en hammer – og at hammeren ryker først!

Jeg hadde imidlertid satt pris på at skjermen på dashbordet var vinklet litt mer mot føreren. Og selv om jeg innser at kampen er tapt – liker jeg best integrerte skjermer og ikke små "TV-er" som står på stilk ...

Knappene til klimakontrollen er dessuten veldig vanskelig å lese og svært lavt plassert. På dagtid klarer jeg faktisk ikke å få dem bakgrunnsbelyst uansett hva jeg gjør med lysbryteren, og dermed blir det gambling når den skal stilles inn. Detalj, ja. Irriterende likevel? Helt klart!

Sportsseter med kontrastsømmer og delskinn både foran og bak er supre, både å se på og å sitte i. Det er akkurat passe blanding av støtte og komfort – og sørger for at du tåler mange timer med kjøring.

5 Motor

Testbilen er inngangsmodellen på dieselsiden, A180 CDI – med 109 hk. Ingen racer – men jeg blir likevel imponert over hvor mye krefter den har. Mesteparten av tiden holder 109 hk/260 nm – kun når du skal ta forbikjøringer eller har bilen full av folk merker du at det tidvis blir snaut. 0-100 km/t er gjort på 10,6 sekunder med automatgir - og 11,3 sekunder med manuell kasse.

Forbruket er som vi er blitt vant med fra Mercedes de siste par årene, hyggelig lesning. Men oppgitt forbruk ved blandet kjøring og automatgir er 0,44 l/mil - vesentlig høyere enn om du går for en manuell girkasse.

Hvis du girer selv, kryper nemlig forbruket ned i 0,36 l/mil. Dermed matcher den Audis 1,6-liters turbodiesel, Volvos splitter nye V40 D2 og ikke minst den kommende Golfen.

5 Design

A-klassen er blitt en skikkelig tøff, liten bil. Et helt annet konsept enn den høye og litt rare forgjengeren. Fronten er sportslig: Bred grill med en svulstig stjerne midt på, store luftinntak i fangeren, sinte lykter og et høyt panser som ser ut som det skjuler en diiiiger motor. Det siste er riktignok ikke riktig i testbilens tilfelle, men det ser ikke feil ut likevel!

Også bakenden lyver litt - med sine to eksosutblås - men tøft er det likevel.

Interiøret er smakfullt. Jeg knoter riktignok litt med girspaken som stikker ut fra rattstammen – altså ikke hendlene bak på rattet – men selve spaken som er flyttet opp fra midtkonsollen.

Den blir vekselvis forsøkt brukt både som blinklys og til å styre vindusviskerne. Tabber som ikke nødvendigvis får deg til å føle deg som den mest kompetente sjåføren i landet ...

For øvrig er utsynet begrenset, både rett- og skrått bakover. B-stolpen, passasjersetet foran, C-stolpen og et sterkt buende sidevindu bak og et smalt bakvindu sørger effektivt for det.

Heldigvis kan den bestilles med både ryggekamera og blindsonevarsling – dette er utstyr jeg anbefaler at du krysser av for på listen din over ekstrautstyr hvis du skal bestille en A-klasse.

4 Miljø/økonomi

Dette er en billig bil å kjøre med tanke på forbruket, og mer eller mindre hånd i hånd med forbruk går CO2-utslippet. I A-klasse er tallet 116 g/km med automatgir og 105 g/km med manuell girkasse.

Det finnes snillere biler mot miljøet – flere klarer å snike seg under 100 g/km-grensen – men dette er likevel gode tall.

Prisen starter på ca. 270.000 kroner – men de fleste vil nok ikke kjøre denne bilen uten en god porsjon ekstrautstyr. Prisen på testbilen, uten navigasjon og helskinn, er 356.000 kroner ...

Konklusjon

A-klasse er ikke best i klassen på et par viktige områder: Bagasjeplass og sportslige kjøreegenskaper. Om du legger til forbruket ved automatgir, taper den terreng her også.

Men bilkjøp handler sjelden kun om rasjonelle argumenter. Og når det kommer til utstråling, følelser og sjarm, biter A-klasse bedre fra seg enn de fleste.

Ikke misforstå – komforten er ypperlig, designen knalltøft, bakseteplassen imponerende og kvalitetsfølelsen skyhøy – så det finnes helt klart argumenter tuftet på fornuft også for å kjøpe Mercedes nye "baby".

Totalt: 4/6

For deg

Du vil ha noe som skiller seg ut i Golf-klassen

Ikke for deg

Du skal ha mest bagasjeplass for pengene

Lenker

På Broom-forsiden nå

Antall visninger