Finn biler og biltester

2013 MINI Paceman Cooper S ALL4 Sport Utility Vehicle Bensin

Test: Mini Paceman Cooper S All4: Glem fornuften - sjekk denne

Tøff, kompakt og morsom – og lite praktisk.

 

Hva er dette?

Det dukker stadig opp nye skudd på Mini-stammen – og der andre retromodeller som VW Beetle og Chrysler PT Cruiser har mislyktes, er Mini et eksempel på det motsatte.

Vi nevner i fleng, Coupe, Roadster, Clubman, Countryman og nå har de jammen laget en slags coupe-versjon av SUV-en Countryman også. Den har fått navnet Paceman.

Innstegsmodellen koster 280.000 kroner og har forhjulstrekk – mens toppmodellen, Cooper S Paceman All4, har 184 hk og firehjulstrekk.

Da blir prisen 387.000 kroner – og det er denne vi har testet.

Her kan du lese vår kjøpeguide på brukt Mini!

 

Hvordan er den å kjøre?

Miniene har ikke akkurat blitt mindre morsomme å kjøre etter at BMW overtok selskapet. Snarere tvert imot. Her er go cart-følelsen beholdt. Styringen er direkte, den lave vekten, det sportslige understellet og de kompakte ytre målene gjør at den freser rundt på småveiene i et herlig driv.

Sportsunderstellet er for øvrig standard, men klarer heldigvis å kombinere sportslighet og komfort på en god måte. Det blir ikke slitsomt å kjøre langturer. Men norske vårveier er tidvis så håpløse at all verdens understell må gi tapt i kampen om å oppnå et snev av komfort. Godt det snart er valg – heia de som vil ta et skikkelig løft for norsk veistandard!

Firehjulstrekken gjør at den også kjennes trygg og stabil uavhengig av underlaget. Den er ikke like vilter som modellene som kun kan forhjulstrekk.

LES OGSÅ: Denne rustne Minien ble solgt for nesten 400.000 kroner!

 

Finest utenpå eller inni?

Fronten på Paceman er nærmest prikk lik femdørsversjonen Countryman. Og lengden på de to bilene er helt lik. Men fra A-stolpen og bakover skjer det ting på Paceman. Takket heller kraftig nedover mot bakenden – og det er bare to dører i stedet for fire. I tillegg er det mer vinkel på bakluka.

I Cooper S-utgaven er tak og speilhus i egne farger. Som vanlig har du en rekke ulike utstyrsvarianter å velge mellom når det kommer til utseendet, og vi synes denne bilen kler best sterke farger, fartsstriper, engelske flagg og gjerne hvite felger. En Mini skal synes!

Interiøret er en blanding av klassisk og moderne. BMW har bidratt med en del fancy utstyr og et brukervennlig og fint brukergrensesnitt på infotainment-systemet.

Setene er gode – og kjørestillingen fin. Men de svært brede dørene gjør det litt krøkkete å gå ut og inn av bilen når du parkerer litt trangt.

I kjent stil er det digre, retro-speedometeret plassert midt på dashbordet, med turtelleren bak rattet. Litt mye plast trekker litt ned – men ødelegger ikke totalinntrykket.

LES OGSÅ: Mini med fem dører – dette er en liten revolusjon

 

Hvordan er plassen?

Mini, som navnet tilsier, vil aldri være en plassvinner. Til det er bilen for liten. Men, den har vokst betraktelig de siste årene. Og sammenlignet med originalen er den blitt rene kjempen!

Paceman er bare to centimeter kortere enn Countryman – det vil si 412 cm lang. Bredden er 179 cm.

Faktisk er bagasjerommet i Paceman på 330 liter, som absolutt lar seg høre i småbilklassen. Men i Countryman er det 20 liter mer plass å boltre seg på ...

Avhengig av hva du ønsker kan du også bestille Paceman med to- eller tre bakseter. Testbilen har to – og det er ganske tøft. Da sitter også ikke alt for høyreiste passasjerer rimelig komfortabelt. Den tredje plassen vil uansett kun bli teoretisk – så kanskje er det like greit å heller prioritere litt ordentlig komfort til to.

Takhøyden er bedre enn vi fryktet da vi så designet – men personer på 180 cm og oppover vil nok merke en snikende klaustrofobi ...

 

Går den bra?

Cooper S-versjonen er helt klart en livlig liten tass. 184 hk/240 nm fra 1,6-liters bensinmotoren gir absolutt et potent fraspark. 0–100 km/t går unna på 7,8 sekunder.

Du spretter av gårde ut av lyskryssene – og i motsetning til store og tunge biler oppleves farten litt mer "på kroppen" i en Mini.

Like kjapp og leken som en vanlig Mini Cooper S er den naturligvis ikke, takket være økt vekt, firehjulstrekk og et høyere tyngdepunkt. Men du skal være ganske lite bilinteressert om du ikke finner et sted å kjøre aktivt til du får et digert glis om munnen ...

Forbruket er ifølge spesifikasjonene 0,67 l/mil – men når du har en slik bil kommer du aldri til å være i nærheten av dette. Til det er for gøy å gi gass og ha det moro på småveiene.

Da vi testet Mini Countryman måtte vi ha traktorhjelp! 

 

Pluss: Tøff og leken

Minus: Trenger vi et alternativ til Countryman?

 

Og hva er konklusjonen?

Vi synes Paceman-designet er ganske stilig. Den er en liten, klumpete muskelbunt, og vekker oppsikt. Det merket vi godt under testperioden. Spesielt da vi kjørte i vårlig vær i hovedstaden kom den lille fargeklatten til sin rett.

Men vi klarer ikke helt å se at den skal være et bedre alternativ enn femdørs-varianten Countryman – som dessuten koster 10.000 kroner mindre. Da får du en bil som ser ganske lik ut, er mer praktisk og har bedre plass.

Skal du ha en tøff, SUV-aktig Mini, vil derfor anbefalingen vår fortsatt være Countryman.

Men om du vil ha en stilig, morsom og oppsiktsvekkende "egobil" – er Paceman bilen for deg! Og skal en først ha en Paceman – er det helt klart Cooper S-varianten som passer konseptet best.

 

Bil: Mini Paceman Type: Cooper S All4 Motor: 1,6-liter, bensin Effekt: 184 hk/240 nm 0–100 km/t: 7,8 sek. Forbruk: 0,67 l/mil Bagasjerom: 330 liter Pris: Fra 280.000 kroner Pris testbil: 387.000 kroner 

LES OGSÅ: Mini Clubman: Duger den som familiebil?

Lenker

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger