Finn biler og biltester

2009 Skoda Fabia 1,9 TDI Stasjonsvogn

Test: Skoda Fabia Stasjonsvogn: Fornuft på boks

Skal du ha en liten og praktisk stasjonsvogn – og er null opptatt av status-kappløpet i nabolaget? Da er det verdt å sjekke ut Skoda Fabia stasjonsvogn.

Fabia er en av de minste stasjonsvognene på markedet og har få direkte konkurrenter utenom Peugeot 207 SW. Helsekøen vil ikke fylles opp av personer med nye nakkeproblemer når du passerer, men Skoda Fabia er noe av det mest fornuftige du kan kjøpe. Spørsmålet er om den er for kjedelig.

3 Kjøreglede

Å påstå at Skoda Fabia er en kjøremaskin er å ta hardt i, men 1,9-liters TDI-motoren på 105 hester gjør at den faktisk føles ganske sprek. Den er lettkjørt, selv om girspaken er litt kronglete plassert.

Dessverre er ikke langturkomforten av de beste, takket være kort sittepute og høyt støynivå.
Fabia er veldig smal. Det betyr at du slipper de verste svettetoktene når du møter en livredd tysk bobilturist på trange vestlandsveier, og den er kort nok til at du kan smette inn i luker andre må kjøre forbi.

3 Interiør/plass

Det er litt trist når interiøret ikke gir inntrykk av at det er en nybil. Her er det hentet mye gammelt fra VW-konsernets delelager. Resultatet er solid, ryddig og trivelig, men ikke spesielt inspirerende.

Derimot er plassen en positiv overraskelse. Bagasjerommet på 480 liter dekker de flestes behov, og selv om jeg er 183 cm, finner jeg meg greit til rette i baksetet. Bagasjerommet er utstyrt med et praktisk nett, og slår du ned baksetet har du masse plass. Vi tør påstå at de aller fleste familier kan klare seg med en Fabia.

Dette er for øvrig ikke bilen hvor du finner flest praktiske rom, men du har både dobbelt hanskerom, askebeger og to koppholdere foran. En irriterende detalj er midtarmlenet foran. Det er aller mest i veien. Enten må du gire ovenfra, eller så slår du albuen inn i undersiden. I alle fall om du, som meg, liker best å innta en litt tilbakelent kjørestilling.

3 Motor

Knatre, knatre, knatre. Du vrir om nøkkelen på den lille bilen og lurer på hvorfor den høres ut som en Transporter. Den gamle 1,9 TDI-motoren bråker som et uvær, og ødelegger for totalopplevelsen. Det kan derfor være verdt å titte på noen av bensinalternativene, selv om både forbruket og verditapet kommer til å bli noe høyere.

Om du er døv, kan du trøste deg med at den lille Skodaen er ganske kvikk med dette motoralternativet, og med 240 Nm gjør det ikke noe om du pakker bilen full. Du får den også med en mindre diesel, men du sparer ikke så mye på penger den.

2 Design

Det må sies at jeg er 29 år gammel og barnløs. Derfor er jeg neppe i riktig målgruppe for bilens design. Det er rett og slett litt kjedelig, men bilen ser i det minste snill ut. Jeg prøvde å få min bedre halvdel til å uttale seg, men hun var fullstendig likegyldig til utseendet. Det kan jo tas som et godt tegn, for da er den vel neppe direkte stygg.

4 Miljø/økonomi

CO2-utslipp på 135 g/km er bare midt på treet i denne klassen, men du blir ikke ruinert av et forbruk ved blandet kjøring på 0,51 liter på mila.

Verditapet på stasjonsvogn med diesel er ikke hårreisende, og det begynner å bli lenge siden Skoda fortjente noe frynsete rykte. 1,9 TDI har lang fartstid og er godt utprøvd.

Konklusjon

Det er neppe mange som har våte drømmer om Skoda Fabia, men de sier jo det er innsiden som teller. Selv om du ikke får status med på kjøpet, kan du være trygg på at du ikke kommer hjem med katta i sekken.

Et stort ankepunkt er alle bruktbilene som er til salgs. Hvis du ikke får nybilfølelse av en nybil, kan det friste med ett år gammel bruktbil isteden. Du får for eksempel en god Octavia stasjonsvogn til samme pris.

Totalt: 3/6

For deg

Du har lyst å fortelle alle andre om hvor Fabialaktig bilen din er.

Ikke for deg

Du er ute etter en penisforlenger.

Vårt førstevalg

Fabia stasjonsvogn er et smart valg - i alle fall så lenge du sørger for å ikke betale for mye for den. De rimeligste utgavene gir veldig mye bil for penga. Du må imidlertid ikke forvente deg en bil som gir deg i nærheten av forhøyet puls. Dette er en ærlig, liten sliter. Nøysom dieselmotor er selvfølgelig perfekt.

Prøv også

På Broom-forsiden nå

Antall visninger