Finn biler og biltester

2017 Skoda Kodiaq

Skoda Kodiaq: Så bra er Skodas nye prisbombe-SUV

Nå har vi testet den.

Fra å være nærmest null og ingenting for 20 år siden, har tsjekkiske Skoda gjennomført en snuoperasjon som mangler sidestykke i bilhistorien.

Nå er de et respektert bilmerke som er kjent for å levere mye og fornuftig bil for pengene, i en ujålete innpakning. Det burde være nok å nevne to, bokstavelig talt, store eksempler: Octavia og Superb.

Men én ting har de ikke kunnet tilby. Nemlig en skikkelig SUV. Før nå. Vi har nå testet Skodas helt nye SUV Kodiaq på spanske fjell- og landeveier.

Som så ofte før er vi utstyrt med toppmodellen. I dette tilfellet vil det si med 2-liters dieselmotor på 190 hk, firehjulstrekk, DSG automatgir, sju sitteplasser og en svært godt utstyrt Style-utgave. Da tipper prisen 500.000 kroner.

Det er også denne modellen den norske importøren tror flest nordmenn vil velge.

Men du kan komme unna med mye mindre penger. Kodiaq kommer nemlig til å starte på rundt 310.000 kroner. Det er oppsiktsvekkende gunstig for en så stor bil.
 

Kjøreglede 5/6

Bilen er stor, men oppleves likevel som lettkjørt. Man har en litt oppreist og god sittestilling og et vell av justeringsmuligheter for ratt og seter. Bilen går svært stille, setene er gode og styringen er passelig lett.

Fjæringskomforten er god og sladrer tydelig om at Kodiaq er bygget mer med tanke på komfort, enn det sporty. Akkurat slik det skal være i denne typen bil. Ujevnheter tas fint opp og svelges nærmest umerkelig av bilens understell. I høye hastigheter oppleves bilen som retningsstabil og trygg.

Dieselmotoren er både seig og sterk, og byr på rikelig med krefter.

Du har også forskjellige kjøremodus å velge mellom, avhengig av underlag, behov og humør. Det er i det hele tatt lite å sette fingeren på her.

Dette er akkurat så forutsigbart og trygt som du forventer i en Skoda.

LES OGSÅ: Før lo vi av dem - det er det slutt på nå!


Interiør og plass: 5/6

Skoda Kodiaq er bare fire centimeter lenger enn familiebilen Octavia, men byr på vesentlig mer plass innvendig. Mye på grunn av at man sitter høyere og har beina nedover og ikke forover. Det sparer mye plass.

Her har Skoda gjort en god jobb og ”pakket” bilen svært fornuftig. Plassen både i forseter og bakseter er imponerende god. Selv store voksne sitter godt i baksetene, med bra plass til både knær og hode. Bagasjeplassen er også veldig god. Hele 720-liter i femseters-versjonen. Dette krymper til 630 liter i sjusetersversjonen (med de to bakerste setene nedfelt). Bra det også.

Med bakerste seterad oppslått har man 270 liter tilgjengelig. Det er ikke veldig mye om en stor familie skal på tur.

Apropos bakre seterad i sjuseteren. Denne har, som på slike biler flest, en kronglete innstigning og er ikke noe blivende sted for voksne over tid. Det er for trangt. Barna, derimot, vil nok elske å sitte der.

Interiøret ellers er moderne, pent og byr på det meste av moderne utstyr man både vil ha, bør ha og må ha i en ny bil. Enten det er snakk om sikkerhet, komfort, tilkoblings- eller assistent-systemer. I Skoda Kodiaq får du alt fra en god del og opp til ”full pakke”, avhengig av hvilken utstyrsversjon du velger.

Vi snakker om alt fra Care Connect (nødanrop ved uhell), adaptiv cruisekontroll, en smart dørbeskyttelse i gummi som felles ut når du åpner døren, adaptiv fjernlys-assistent, paraply i dørene, lommelykt i bagasjerommet, isskrape i tanklokket, oppvarmet ratt, online infotainmentsystem, med app til smarttelefon, osv. Listen er lang…

LES OGSÅ: Her finner du MASSE godt Skoda-stoff


Motor: 5/6

Kodiaq leveres med enten tohjulstrekk eller firehjulstrekk, og med flere motoralternativer, både på bensin og diesel.

Alt fra 1,4-liters bensinmotor på 125 hk og med manuelt gir opp til 190 hk og DSG-automatgirkasse. Alle velkjente motrorer som ellers finnes i både VW og Audi.

Vår testbil er utstyrt med største dieselmotor på 190 hk, har 4x4 og DSG-girkasse. Både motor og girkasse passer bilen fint. Man har alltid krefter nok og bilen går uanstrengt i alle situasjoner. DSG-girkassa er både kjapp og presis, mens firehjulsdriften sikrer god framkommelighet.

Noen seriøs offroader er dette ikke, så hold deg på veien. Bakkeklaringen er på 18,7 centimeter og er god for skikkelig dårlige- og ubrøytede veier.

Testbilen gjør unna 0-100 km/t på kjappe 8,6 sekunder, og toppfarten er 210 km/t. Det er mer enn greit nok for biltypen.

Du sparer ca. 20.000 kroner på å velge samme bil med 150 hk dieselmotor og samme drivlinje.

LES OGSÅ: Her kan du spare nesten 60.000 kroner på «ny» bil


Design: 5/6

Skoda begynner å få draget på design. Uten tvil. Her har de lyktes i å skape sin egen identitet. Folkelig, pent og moderne, men langt i fra vulgært og utagerende. Kanskje litt slik som menneskene som kjøper disse bilene.

Fronten er ganske tøff, med en ny utgave av den velkjente Skoda-grillen, moderne lamper og LED-kjørelys. Høye vinduer gir godt utsyn, for både fører og passasjerer. Taklinjen er skrånende bakover for et litt mer sporty preg, uten at det går utover plassen på noen måte. De smale baklyktene er også med LED-teknologi.

Du er aldri i tvil om at dette er en Skoda når du ser den. Allikevel skiller den seg ut fra de øvrige i familien.

Det blir egentlig det samme å si om interiøret også. Det er som forventet. Pent, ordentlig, moderne og funksjonelt. Uten overraskelser eller krumspring av noe slag. Det finnes innslag av hard plast. Det kunne vært valgt bedre og dyrere materialer, og man kunne lagt mer jobb i et mer jålete og oppjazzet design og enda bedre finish.

Men det behøves ikke. For dette fungerer aldeles utmerket akkurat som det er.

Dessuten så må jo folk som er villige til å betale mer penger for en mindre VW Tiguan eller en Audi Q5 ha en grunn til å gjøre nettopp det.

Det er vel nærmest et politisk vedtak på at det skal skille noe mellom disse tre konserbrødrene. Blant annet i opplevd kvalitet og design.

Det betyr IKKE at de som velger Skoda gjør et dårlig valg. Snarere tvert i mot: De gjør et fornuftig valg.


Miljø / økonomi: 5/6

Startprisen er på hyggelige 310.000 kroner. For de pengene får man en Skoda Kodiaq med 1,4-liters bensinmotor, manuelt gir og tohjulstrekk i Active-utgave som er laveste utstyrsgrad.

For 430.000 kroner blir du eier av en bil med 150 hesters diesel, firehjulsdrift og manuelt gir, i Ambition-utgave.

Mens topputgaven Style som vi tester med 190 hk, DSG-automatgir, sju seter og firehjulsdrift bikker 500.000 kroner. Skoda er kjent for å gi både mye, smart og fornuftig bil for pengene.

Kodiaq er ikke noe unntak. Service, vedlikeholdskostnader og forsikring er langt fra dyrest i segmentet heller. Tradisjonelt holder brukte SUV-er seg godt i pris.

Skoda satser her mest på diesel, det kan muligens vise seg å bli et lite drawback i bruktmarkedet om noen år. Diesel er jo litt fy-fy akkurat nå. Men la ikke det skremme deg fra å kjøpe.

Forbruket er hyggelig, stor motor til tross. 0,57 l/mil er det den nøyer seg med. Det er svært bra med tanke på hvor mye bil dette er. CO2-utslippet er på 150 g/km. Helt greit det også.

LES OGSÅ: Vårt førsteinntrykk av Skoda Kodiaq


Konklusjon:

Nye Skoda Kodiaq byr ikke på noen store ”bomber” av noe slag. Hverken på design, kjøreegenskaper, motorisering eller noe annet. Kanskje bortsett fra den gode plassen og det rause utstyrsnivået, hvor den faktisk både imponerer og overrasker litt.

Disse to tingene er veldig bra! Ellers er den omtrent som vi forventet. En fin, romslig, fornuftig og moderne SUV for alminnelige folk. Slike som ikke låner 250.000 ekstra for å imponere folk de egentlig ikke liker.

Dette er nemlig reinspikka og romslig, sunn fornuft med firehjulsdrift. Det finnes heldigvis mange fornuftige nordmenn. Vi tviler derfor ikke på at importøren når sitt mål om å selge 2.300 Skoda Kodiaq neste år.

Om så skjer blir dette Skodas nest mest solgte modell i Norge. Bak Octavia, men foran Superb.

Simply clever er Skodas slagord. Det kunne ikke passet bedre til denne bilen.

 

Motor: 2-liter diesel
Effekt: 190 hk / 400 Nm
0-100 km/t: 8,6 sek
Toppfart: 210 km/t
Forbruk: 0,57 l/mil
L-B-H: 4,69 - 1,82 - 1,68 meter
Bagasjerom: 720 liter
Pris fra: Ca. 310.000 kr.
Pris testbil: Ca 525.000 kr.

På Broom-forsiden nå

Antall visninger