Skoda Superb er bilen som passer mange familier som hånd i hanske. Hvorfor? Jo, den byr på svært god plass, gjerrige motorer og fornuftige priser.
Men noen svært få av disse bilene lar fornuften gå sin egen vei – og vil heller ha det gøy. Koste hva det koste vil. Disse bilene får en 3.6-liters V6-motor, kjent fra blant andre Passat R36.
I Superb yter denne 260 hk. I tillegg får du 4x4 og DSG-girkassen fra VW, samt et oppjustert understell. Alt sammen i bilverdens mest anonyme innpakning – og en nybilpris på rundt 880.000 kroner her hjemme.
LES OGSÅ: Nå ler vi ikke av Skoda lenger
Mangler spaavdeling
Æsj, tenker du kanskje. Inntil prisen ble avslørt, virket da dette svært så besnærende?
Akkurat det er det vi vil finne svar på også; er dette en så bra bil som det kan virke som på papiret?
Muligheten fikk vi da Morten Leer på Leer Auto i Kongsberg importerte nettopp en slik modell. Leer har spesialisert seg på Skoda Yeti og Superb, men aldri hatt en slik råtass i sortimentet før.
Den er riktignok gått 15.600 km, og ble første gang registrert i 2010, så splitter ny er den ikke. Men det betyr bare at du får den betydelig billigere enn nybilprisen. 620.000 kroner er den annonsert for.
Og når det gjelder utstyr kan du slappe helt av, her er alt, med unntak av helikopterlanding på taket og egen spaavdeling i baksetet.
Se hele annonsen her
Raskest og dyrest
Prisen gjør den likevel til Norges uten sammenligning dyreste og raskeste Skoda. Med 620.000 kroner kan du skaffe deg en ganske så heftig Audi, BMW, Mercedes eller Porsche, for den del.
På veien til Kongsberg sitter jeg og lurer på hva slags bil dette egentlig er. Superb har mange egenskaper jeg setter pris på, ikke minst med tanke på plass og komfort. Dessuten liker jeg utseendet.
Særlig med 140 dieselhester i kombinasjon med DSG og 4x4 har du virkelig en familiebil som kan by på det meste.
Men vil den store stasjonsvogna levere varene når du setter i en 3.6-liters V6-er?
Skoda-interessert? Her er en samling av våre Skoda-tester og -guider
Fire enderør
I det vi svinger inn på parkeringsplassen, står det to nesten helt like Superber linet opp. Det er klin umulig å si hvilken av de som har muskler nok til å hamle opp med det meste på norske veier.
Men når vi kommer nærmere ser vi de fire eksospottene bak på den ene. Det synet vekker en umiddelbar reaksjon - nå gleder jeg meg skikkelig til å få prøve "beistet".
I dagens verden er kanskje ikke 260 hk nok til å gå helt bananas, men når det leveres originalt i den største Skodaen du kan få tak i – så blir det spennende likevel.
Buldrer
Daglig leder ved Leer Auto, Morten Leer, gir meg nøkkelen, og forteller smilende at han har tatt den på noen turer allerede. Nå er det min tur.
Utålmodig detter jeg på plass bak rattet i det elegante beige skinninteriøret.
Et lett trykk på knappen på rattstammen vekker til live en grov, lavmælt buldring. I starten er den litt ujevn og røff, før den raskt roer seg til en knapt hørbar summing, godt under 1000 o/m.
Vi er klare.
Urovekkene komfortabel
Ut på veien bærer det. Foreløpig kjennes den akkurat som en vanlig Superb. Utmerket komfort over fartshumpene og den går snorrett på sporete vårveier. Noe skyldes nok at det er beskjedne 17" toms felger, men ikke alt.
Faktisk er det så behagelig at jeg lurer på om den er satt opp for mykt. Er det som jeg fryktet – bare en stor motor i en stor bil. Vil kjøreegenskapene avsløre hvorfor dette ikke kan prises på samme nivå som premiumbilene fra Audi og BMW?
Svaret må vente litt – først skal motoren få vise litt mer hva den duger til i en rett linje.
Strekningen mellom Kongsberg og Hokksund er en av Norges verste med tanke på råkjøring. Derfor er det også mye kontroller. Men det går fint an å teste akselerasjon (nesten helt) uten å bryte fartsgrensen.
Skal du kjøpe ny Skoda Superb? Les først vår nybilguide her!
Slutt på pusekjøringen
De første 15–20 minuttene har vi kjørt rolig gjennom sentrum og i 50- og 60-soner. Motoren har murret fornøyd, men knapt hørbart. Ingen dramatiske kraftanstrengelser har vært testet ut.
Men nå er vi på vei ut fra en busslomme, støvskyen står bak oss, turtelleren raser oppover på skalaen og endelig hører jeg snerret fra motoren litt bedre. Det er få ting som kan måle seg med en sekssylindret bensinmotor i fri dressur. Vi skulle faktisk gjerne hørt den litt bedre!
Giringen går lynraskt og akkurat så mykt som DSG-kassene skal gjøre – og vips så er det på tide å flytte høyrefoten over på bremsen. Snakk om å skyte fart!
Følelsen gir mersmak og vi gjentar øvelsen et par ganger på turen. Godt vi er alene i bilen, og at påsketrafikken på i motsatt retning.
Bare å dra på
Etter en god time på motorveien, er det tid for å se hva bilen duger til i svingene. Dette er på mange måter den virkelige testen.
Alle kan lage en bil som går fort fra 0–100 km/t – de som er virkelig gode serverer deg en moromaskin som elsker å bli satt på prøve i å skifte retning mest mulig effektivt.
I starten er vi ganske forsiktige, det ville vært dumt å dra ut av veien ved første anledning. Etter hvert vokser imidlertid tilliten – vi kommer gjennom den ene s-kombinasjonen etter den andre uten det minste tegn til drama.
Et aldeles ypperlig understell i kombinasjon med DSG og firehjulstrekk gir imponerende veigrep. Dette hadde vi virkelig ikke ventet i den svære stasjonsvogna.
Ute etter brukt Skoda Superb? Les vår bruktbilguide her
1000-lappene brenner
Tiden flyr når du har det moro – og du kan ha det mye moro i en Superb med 260 hk. Så da er det vel bare å legge pengene på bordet da?
Tja, ikke helt. 600.000 kroner er mye for en hvilken som helst bil – og uansett hvordan du snur og vender på det faktum at Skoda har tatt kvantesprang de siste årene, så er det unektelig Skoda. Mange vil vegre seg for en slik investering.
Dessuten vil nok prisfallet bli stygt – omtrent som å stå opp hver dag og sette fyr på en bunke tusenlapper, sånn helt umotivert. Og det er ikke bare på grunn av logoen på panseret. Alle biler av denne typen, med stor bensinmotor, har et voldsomt prisfall.
Men for den som tør å satse, er det mye å glede seg over.
Og vedlikeholdskostnadene er langt lavere enn tilsvarende kraftpakker fra statusmerkene. Driftssikkerheten fra VW-konsernets V6-er er dessuten meget bra.
Gi den mer krefter!
Vi har ett virkelig ankepunkt mot bilen – og ironisk nok er det mangelen på krefter. Denne bilen hadde levd fint med samme effekt som Passat R36, altså 300 hk.
Mindre viktig er det at vi også gjerne skulle sett at den hadde LITT mer tegn på kreftene motoren leverer. Anonym er en ting, med utseendet på Superben blir omtrent som nåla i høystakken med sandgrå metallic-lakk og 17" felger.
Vårt inderlige ønske til den driftige gjengen hos Skoda er derfor følgende: Smell på en RS-logo, gi bilen de kreftene den fortjener, litt mer lyd fra eksosanlegget og la en diskret, men tøff, stylingpakke følge med på kjøpet.
Skal jeg først betale i så dyre dommer for en Skoda, så skal den i alle fall ikke være prikk lik alle de andre ...
Bil: Skoda Superb V6 Motor: 3.6 liters bensin Effekt: 260 hk/350 nm 0-100 km/t: 6,6 sek. Toppfart: 250 km/t Forbruk: 1,02 l/m (blandet) Bagasjerom: 633 liter Pris: ca 880.000 kroner (NY) Pris testbil (2010-modell): 620.000 kroner |
SE VIDEO: Her er en ENDA villere Superb!