Finn biler og biltester

2016 Skoda Yeti 1,4 TSI 150hk Style 4x4 Sport Utility Vehicle Bensin

Skoda Yeti: Liten, smart – og litt glemt

Fortsatt mye bil for pengene.

Hva er dette?

Skoda skapte litt rabalder da de kom med sin avskyelige snømann-oppkalte Yeti. Det var en ny bilklasse for Skoda, og bilen våget også å skille seg ut designmessig.

Selveste Jeremy Clarkson viet et langt innslag i Top Gear til hvor genial denne bilen var da den kom.

Men den ble relativt raskt glemt, og har aldri vært en storselger i Norge.

I 2013 fikk den imidlertid nytt liv, ved en facelift. Nytt design og nye motorer er hovedpoenget. Den har til og med fått splittet personlighet. Den leveres nemlig i to utgaver: En for by og en for land.

Vi har tatt med oss "offroad"-versjonen på test, for å se hvordan den gamle traveren står seg mot de mange nye konkurrentene som har kommet til siden debuten i 2009.

LES OGSÅ: SUV-en din kan være en dødsfelle


Hvordan er den å kjøre?

På plass bak rattet kjenner vi oss igjen fra en rekke andre modeller fra VW-konsernet, vi sitter godt, og har god oversikt.

Yeti er en kompakt og høyreist bil. God bakkeklaring gjør at du har bra framkommelighet, men Haldex 4x4-systemet er ikke laget for de mest avanserte offroad-turene.

Takket være litt høyere tyngdepunkt enn vanlige biler, og at den er såpass smal, er den et stykke unna å være sportslig. Men den er god å kjøre, relativt stabil og komfortabel. Det smeller imidlertid litt skarpt når du treffer skarpere humper i veien.

LES OGSÅ: Trippeltest: Beste SUV til under 400.000 kroner
 

Hvordan er plassen?

Her har Skoda, i kjent stil, fått veldig mye ut av lite. Yeti har et boksete design, og det gir utgangspunkt for god plassutnyttelse.

I tillegg er det en rekke praktisk løsninger som fungerer godt. Blant annet er det tre individuelle bakser, og hvert enkelt sete kan fjernes og justeres i lengderetningen uavhengig av hverandre. Smart og praktisk!

Bagasjerommet er likevel på relativt beskjedne 405 liter når baksetene står i normal posisjon. Når du skyver dem fram, øker volumet til 510 liter, og tar du baksetene ut, får du opptil 1.760 liter til rådighet.

I baksetet er det ingenting å si på takhøyden! Den er veldig bra. Beinplassen er sånn passe, for voksne.

Men barna vil nok sette pris på at det er nedfellbart bord i ryggen på forsetene.
 

LES OGSÅ: Dette kjører de mest fornøyde bileierne
 

Finest utenpå eller inni?

Det utvendige designet har fått et lite løft i forbindelse med faceliften, blant annet med nye lykter og litt annerledes fangere. De store og runde tåkelysene, som før var integrert i hovedlysene, er erstattet av mer moderne og mindre påtrengende LED-lys. Totalt sett har Yeti fått en vellykket ansiktsløftning.

Nå er den også tilgjengelig med to ulike designretninger – en litt offroad-preget med plastdetaljer rundt hjulbuene (slik på testbilen), og en litt mer bybil-aktig, der fangerene er lakkert helt ned.

Men grunndesignet begynner å bli litt utdatert. Vi får mer varebil- enn SUV-følelse av det høye og smale designet.

Interiøret ser slett ikke verst ut. Testbilen har L&K-utstyrsnivået, som er den best utstyrte utgaven. Skinnseter og det utvidede infortainmentsystemet bidrar til et godt helhetsinntrykk. Men det er en del hardplast og vi får mindre kvalitetsfølelse enn i de litt større, nye modellene til Skoda. Vi liker best eksteriøret.

LES OGSÅ: Familiefavoritten får splittet personlighet
 

Går den bra?

Testbilen har 150 hesters bensinturbo. Det er en pigg liten sak, som jobber stille og effektivt. Den klarer seg med et forbrukt på 0,64 l/mil ved blandet kjøring, det er slett ikke ille.

Frasparket er ikke av typen som drar skinnet av pølsa, men den klarer 0-100 km/t på 8,9 sekunder. Du har bra med krefter når du trenger det, for eksempel i forbindelse med forbikjøringer.

Noe av forklaringen på både det lave forbruket og den gode utnyttelsen av kreftene, er den 6-trinns automatiske DSG-girkassen, som vi kjenner igjen fra VW. Den jobber veldig raskt og komfortabelt. Her er Skoda bedre enn de andre i samme prisklasse.
Og konklusjonen er...

Vi synes Yeti er en ganske sjarmerende bil. Den byr ikke på så mye ekstra, men er ærlig og redelig på det kan: Plass og praktiske egenskaper.

Prisene starter på 253.700 kroner. Men testbilen, med høyt utstyrsnivå og stor motor, ender på 402.00 kroner.

Hovedårsaken til at denne ikke selger mer, er nok at det er blitt mange gode konkurrenter i crossover-segmentet. For eksempel nye Nissan Qashqai og Toyota RAV4.

Det er kanskje heller på tide å glede seg til neste generasjon. Kjenner vi Skoda rett, er ikke den så langt unna.

 

Motor: 2-liter turbo, bensinEffekt: 150 hk / 250 NmForbruk: 0,64 l/mil0-100 km/t: 8,9 sek.Toppfart: 191 km/tBagasjerom: 405 / 1.710 literLengde x Bredde x Høyde: 422 x 179 x 169 cmStartpris: 244.000 kroner (110 hk, bensin)Pris testbil: 415.500 kroner

På Broom-forsiden nå

Antall visninger