Finn biler og biltester

2010 Volvo S80 DRIVe Momentum Sedan Diesel

Test: Volvo S80 DRIVe: Flaggskip uten flagg?

At Volvo lager store biler er ikke noe nytt. At du bruker lite drivstoff derimot – det er nytt.

Volvo V80. Volvos største og hele det svenske folks stolthet. At Volvo lager store biler er jo slett ikke noe nytt. Men for de av oss som er oppvokst med 140, 240 og 740,så har vi blitt innprentet med at drivstoff-forbruk ikke var så viktig, og at det var vel verdt å betale de ekstra bensinpengene for å kjøre en stor og sikkerbil. Men verden er i endring…


Plutselig en dag ramlet den minste motoren svenskene hadde ned fra hylla – og tro det eller ei - den landet i motorrommet på en S80 som i samme øyeblikk kom drivende forbi på samlebåndet. Resultatet av ”uhellet” ble Volvo S80 DRIVe. Volvos største bil - med den minste motoren.


Man skulle jo tro at denne kombinasjonen var bortimot trafikkfarlig. 1,6-liter diesel på 109 hk / 240 Nm i en stor og tung luksusbil. Men faktum er ar dette – tross min forutinntatte store skepsis – fungerer veldig, veldig bra. Motoren er svært stillegående og vibrasjonsfri. Den er både seig nok og sterk nok til å sikre komfortabel framdrift.


Girkassa er femtrinns. Og Volvo har truffet godt med utvekslinger i gir og differensial. S80 DRIVe kjennes slett ikke sløv, samtidig som du kan lett holde en behagelig marsjfart på 130 – 140 km/t. der det passer. Automatkasse er ikke tilgjengelig med denne motoren.

Drivstofforbruket er behagelig lavt. 0,49 – altså under halvliteren på mila – det er helt klart godkjent. Og det samme må sies om CO2-utslippet på lave 129 g/km.

Vår testbil var en Summum-utgave, med noe tilleggsutstyr. Ikke vulgært overdådig, men det du trenger - og litt til er på plass. Akkurat nok til å gi en litt ”upper class-følelse” Mye takket være det beige interiøret og de deilige sportssetene i skinn. Jo da, sportsseter har absolutt noe for seg i en bil som bruker 13 sekunder i fra 0 – 100 km/t også! Du skal slite med å finne en bil hvor du sitter bedre, dette er kanskje bilverdenens beste seter.


Det åpne, lyse interiøret i testbilen gjør også sitt til at det er lett å trives bak rattet. Elegante enkle linjer med behagelige fine buer vitner om nordisk design. Helt på grensen til minimalistisk, men god materialkvalitet og ergonomi gjør også dette til en ”høydare”!
 

Konklusjon

Den gamle myten om at man må betale litt ekstra drivstoffkroner for å ha en stor, komfortabel og sikker bil kan vi bare avlive med en gang. Det er definitivt fortid.
Både plass, passiv sikkerhet og iboende komfort holder absolutt premium-mål. Dette er en bil som det er lett å like. Og til tross for størrelsen, er den mer miljøvennlig enn de aller fleste både konkurrenter - og også mindre biler.
Kjører du derimot ofte på fjellet med fire i bilen, fullt bagasjerom og velfylt takboks, bør du kanskje velge en med litt større motor.

Totalt: 5/6

For deg

Du skal ha en skikkelig luksusbil uten å bruke mye penger

Ikke for deg

Du mener en luksusbil MÅ ha minst seks sylindere og automatgir

Vårt førstevalg

Det drar jo på litt i forhold til starprisen (342 900,-), men går du for en Summum (fra 372 000,-) utgave får du følelsen av luksusbil.

Prøv også

På Broom-forsiden nå

Antall visninger