Finn biler og biltester

2010 Volvo XC60 2,4 D 175hk DRIVe Summum Sport Utility Vehicle Diesel

test: Volvo XC60 DRIVe: Bilen som gir meg dårlig samvittighet…

Er den ikke miljøvennlig? Er det fordi at det er forhjulstrekk? Hva er det…?

Mørke skyer truer i horisonten for svenskens stolthet Volvo. Og de er mer enn noen gang avhengige av å ha en skikkelig suksessmodell. Volvos skarpeste våpen i så måte er XC60.
Versjonen vi nå har kjørt er ”miljøutgaven” med tohjulstrekk. Mange – meg selv inklusive – rynket ikke bare litt på nesen da denne modellen ble presentert tidligere i år. Men ved litt nærmere ettertanke forstår jeg poenget.


Trenger man firehjulstrekk?

Det er ikke alle som bor oppunder en snøskavl nesten på Nordpolen og som attpåtil flere ganger i løpet av året tar seg til ei seter hvor det knapt er liv laga for verken mennesker eller dyr.

Tenk bare på København, eller Amsterdam. Hvor ofte har du bruk for firehjulstrekk der? Og mange setter jo pris på en høy bil med oppreist sittestilling slik som en SUV gir der også.

Altså – en SUV behøver ikke ha firehjulstrekk. På barmarksføre klarer ikke jeg så å si ikke å merke noen forskjell på veiegenskapene. Men det er helt klart at firehulsdrift er uslåelig når vær og føre slår seg helt vrangt. Så får det bli opp til hver enkelt å vurdere hvor vidt man trenger det eller ei.


Dette sparer du

Det du sparer på å velge en tohjulstrekk-utgave er 34 000 kroner, 1 desiliter drivstoff pr mil – noe som faktisk er betydelig når du regner sammen et årsforbruk. I tillegg sparer du miljøet for 24 gram CO2 pr kjørte kilometer. Du får også en kvikkere bil – da det er mindre ”leamikk ” som går rundt – og 0 – 100 km/t gjøres 0,4 sekunder raskere enn på firehjulstrekk utgaven.


Motor og gir

Motoren er en 2,4-liter diesel på 175 hk – og passer bilen veldig godt. Den er mer en sprek nok som jeg allerede har vært inne på. Dieselforbruket er behagelig lavt, bare 0,61 l/mil på blandet kjøring. CO2-utslippet er 159 g/km og det er klart godkjent for en bil av dette kalibret.

Personlig foretrekker jeg ofte automatgir, litt avhengig av biltype. Dette er i mine øyne en typisk ”automat-bil” men Volvo diesel – og automatgir har ikke vært den helt store kombinasjonen, da men innimellom får litt på følelsen av at disse ikke spiller helt på lag. Prisen på automatutgaven øker med ca 33 000 kroner. Øker gjør også både forbruk og CO2-utslipp – ganske betraktelig også.


Dårlig samvittighet

Volvo har tradisjon tro spekket bilen med sikkerhetsutstyr. Og det er det som gir meg dårlig samvittighet. Den minner meg om for en dårlig sjåfør jeg egentlig er. Systemet som sier i fra at jeg ligger for nært bilen foran maser til stadighet. Utrolig irriterende. Den minner meg også stadig vekk på at jeg ikke bruker blinklyset. Den sier nemlig i fra når jeg krysser en veilinje uten å bruke blinklys. Også det utrolig irriterende. Og jeg vurderte en stund å skru av hele dritten… men etter å ha tenkt meg om litt, blir jeg enig med meg selv om at det ville være dumt – og at jeg ved å ha dette på kanskje kan bli en litt mer bevisst sjåfør.
 

Konklusjon

Design, komfort og materialkvalitet trekker opp. Motoren kommer godt til sin rett med manuelt gir – og forbruk og utslipp er behagelig lavt. Medaljens bakside er at du kanskje ikke kommer opp den aller bratteste kneika, og det er litt flaut i en SUV over halvmillionen – eller er det ikke?

Totalt: 5/6

På Broom-forsiden nå

Antall visninger