TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

Jaguar XJ-Serie

Jaguar XJ-Serie

Utseendet har røtter helt tilbake til Series I som debuterte i 1968. Vi snakker et av bilhistoriens mest legendariske design – som også har tålt tidens tann usedvanlig godt.
Under den aristokratiske innpakningen var det imidlertid ikke alltid bare lutter smil og glede. Jaguar har hatt sin dose med kvalitetsproblemer, og vel så det. Da denne bilen debuterte hadde imidlertid Ford vært inne på eiersiden noen år og gjennomført en skikkelig revolusjon. Teknisk og mekanisk sett er dette derfor et ganske trygt kjøp.
Designet er som sagt trofast mot røttene og linjene ble gjort mykere enn på forgjengerne. Litt mer retro – og det var akkurat hva kundene ønsket. Denne XJ-generasjonen blir da også av mange regnet som den aller peneste.
Mest vanlige motorisering er en 3,2-liters sekser. Både lyd og momentkurve er en Jaguar verdig. Interiøret er preget av engelsk eleganse, med riktige doser skinn og treverk. Bilen er overraskende trang innvendig (og i bagasjerommet), men fire voksne sitter godt på langtur. Det er da også langturskomforten som er bilens store styrke. Her flyter man komfortabelt av gårde, godt skjermet fra omgivelsene.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote Dette er solide og gode biler med lite gjengangerfeil og mangler. Det er en perfekt bil for deg som vil forene en bruks- og hobbybil i én og samme doning. Hjullagrene bak kan imidlertid ha en tendens til å ryke. Utover det bør du sjekke at alt det elektriske virker som det skal. Ta også en titt på vanlige slitedeler som bremser, forstilling osv.

+ Pluss

Kvaliteten begynte å bli bra
Legendarisk design

- Minus

Påfallende lite plass til å være så stor
Rimelig å kjøpe - dyrere å holde

Beste kjøp

1997-modell i Executive-utgave med lav kilometerstand og riktig fargekombinasjon.

Styr unna

Biler med høyreratt er tungsolgte. Styr også unna biler uten differensialbrems, varmeseter og lyktespylere og de med ukurant fargekombinasjon.

Kjøpt ny av

De som ikke kunne tenke seg noe annet enn Jaguar.

Historikk

1994 I oktober ble XJ med kodenavn X300 vist i Paris. Dette er den første som er utviklet etter at Ford tok over Jaguar, og holdbarheten er vesentlig forbedret. Modellvariantene heter XJ6, Sovereign, XJ12, XJ Sport, XJR, Daimler Six, Daimler Double Six.
Under panseret finner du fire ulike motorer. To sekssylindrete sugemotorer på 3,2 og 4 liter, en kompressormatet rekkesekser på 4 liter, og en 6-liters V12.
1995 I juni kommer en LWB-utgave som er 125 mm lenger.
1996 For å feire at det er 100 år siden Daimler Motor Company ble stiftet, produseres jubileumsutgaven Daimler Century i 100 eksemplarer.
1997 I april blir den siste V12-eren produsert, mens det er kroken på døra for rekkesekseren i juni. Den nye XJ-serien får V8-motorer.

Siste nytt om Jaguar