Mercedes var tidlig ute med SUV da de lanserte sin ML mot slutten av 90-tallet. Ja, tar vi med legenden Geländewagen, var de virkelig pionerer.
Men her snakker vi store og ikke minst dyre biler. Det skulle drøye mye lenger før de også kom med en SUV som var mer oppnåelig for folk flest. I 2008 var det endelig klart for den, da debuterte GLK.
Skjønt «folk flest» er nok å ta hardt i. GLK var en dyr bil helt fra starten, og ikke minst ble sluttsummen gjerne svært voksen. I kjent stil tok Mercedes seg svært godt betalt for ekstrautstyr. Mye av det var av typen «må ha», særlig med tanke på videresalg. Et prisbilde rundt 600.000-700.000 kroner var derfor ikke uvanlig her, noen brukte også enda mer.
GLK står for «Geländewagen Luxus Kompaktklasse». Mercedes tok altså med seg Geländewagen-røttene, de ser vi også i det svært kantete designet. Her våget Mercedes å skille seg ut. Det fleste konkurrentene gikk for langt mykere og gjerne mer sporty linjer. GLK var litt elsk og hat, den mistet nok også en del salg på grunn av utseendet.
Med lengde på så vidt over 4,5 meter lever den også opp til kompakt-navnet. I tillegg gjorde ikke Mercedes noen fantastisk jobb med plassutnyttelsen her. Kupéen har grei plass til fire, men bagasjerommet tar ikke mer enn 450 liter. Det er lite for en bil i denne klassen, og det er slett ikke tilfeldig at mange GLK-er kjører rundt med skiboks, ofte hele året.
Apropos kjøre: Under det kantede designet, skjuler det seg en kjøreglad bil. På landevei og motorvei er GLK både komfortabel og velkjørende. Understellet er påkostet, det merkes. God støydemping underbygger dette ytterligere. Her har du litt følelsen av å kjøre på første klasse. Terrengegenskapene er også gode, skjønt det er neppe mange av eierne som virkelig har utfordret dem noen ganger.
Interiørkvaliteten er også høy. Det ser kanskje ikke topp moderne ut lenger, men alt er solid og velbygget. Her slår det også ut i positiv retning av mange GLK-er er svært velutstyrte.
De aller, aller fleste kjøpte med dieselmotor. 220 CDi med 170 hestekrefter er en gjenganger i bruktmarkedet. Det er fin og passende motorisering til denne bilen. Men denne motoren har du bra overskudd, og strengt tatt trenger du neppe mer motor. Men prisforskjellen opp til mer krefter trenger ikke være stor, så det kan absolutt være verdt å vurdere hvis du synes det er moro med litt ekstra motor.
En annen viktig ting å merke seg er dette med utstyr. Det påvirket nybilprisen mye, og det skal også ha mye å si i bruktmarkedet. Derfor kan også prisbildet ofte virke litt uoversiktlig. Tynt utstyrte biler blir av mange oppfattet som ukurante, og skal være billigere – til dels mye billigere – enn biler som har «riktig» utstyr. For denne biltypen er automatgir, skinnseter og navigasjon nærmest obligatorisk. Mange GLK-er har altså MYE mer utstyr i tillegg. Derfor skal du se litt nøye på både utstyrsgrad og pris før du slår til.
De første årene ble GLK kun solgt med firehjulstrekk, som på Mercedes-språket heter 4Matic. Senere kom også en utgave med bakhjulstrekk. Kommer du over en slik i bruktmarkedet, skal prisen være vesentlig lavere enn for biler med 4x4.
Status, komfort og framkommelighet.
Ikke noen plassmester
Du har fire unger, sint bikkje og enda sintere svigermor...
Godt utstyrt 220 eller 250 CDI.
Biler med bare tohjulstrekk - eller stor, tørst bensinmotor.
De som hadde klart seg med en Toyota RAV4, men som var villige til å betale ekstra for stjerna i grillen.