TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2008 Audi A5 3,0 TDI V6 quattro DPF Coupè 6

Test: Audi A5 3,0 TDI: Design på tysk

Med Audis kraftpakke under panseret, er Audi A5 en dieselrakett for deg uten barnevogn. Dessuten gjelder det å ha solid lommebok.

Det begynner å bli en stund siden Audi hadde en stor coupe, men med A5 har de en sterk konkurrent til Mercedes CLK og BMW 3-serie coupe. Mangelen på bakdører fører til veldig tøffe linjer, uten at det blir håpløst upraktisk av den grunn. Audis sjefsdesigner Walter De Silva har til og med pekt på A5 som sin lekreste bil til nå.

5 Kjøreglede

Det er lett å få seg et sjokk når du titter ned på speedometeret. Det skyldes svært gode og nøytrale kjøreegenskaper. Motoren er plassert bak forakselen. I kombinasjon med firehjulstrekk gjør det at du må kjøre veldig hardt før bilen understyrer.

Sportsunderstellet gjør den stabil gjennom svingene, og veigrepet er massivt, men min bedre halvdel kommenterer at det rister veldig når vi kjører til hytta. Du trenger kanskje ikke nyrebelte, men du blir minnet på hvor dårlig norsk veistandard er. Heldigvis er setene så gode, og med så mange innstillingsmuligheter, at du får lyst til å plassere dem i stua. Og med tanke på at det er vanskelig å kombinere sportslige kjøreegenskaper med super komfort, tilgir du lett.

240 hestekrefter og 500 Nm dytter 1610 kg bil fra 0 til 100 km/t på 5,9 sekunder. Slike prestasjoner med en diesel ville vært utenkelig for få år siden; det er tross alt ett helt sekund raskere enn Golf GTI og nesten like raskt som Audi S3. Da sier det seg selv at forbikjøringer går lett.

4 Interiør/plass

Om du er av typen som ikke drikker kaffe i bilen, er det lite å sette fingeren på. Kvalitetsfølelsen og materialvalget er nemlig upåklagelig, men plasseringen av koppholderne foran er klønete. Albuen krasjer nemlig i kaffekoppen/flaska hver gang du napper i den presise girspaken. Flisespikking, men et lite irritasjonsmoment.

Du kjøper neppe en Audi A5 for plassen og de praktiske løsningene, men det er likevel fullt mulig å ha med seg to fullvoksne foran og to med korte bein bak. Baksetepassasjerene har til og med fine koppholdere. Bagasjerommet sluker 455 liter, du kan få inn ski ved å ta ned lokket ved midtarmlenet bak, og hele baksetet kan slås ned med en knapp i bagasjerommet.

I midtkonsollen har Audi fått plass til nok knapper til å styre et middels stort atomkraftverk. Du finner kanskje ikke alt med en gang, men vi har opplevd det mye verre enn her. I testbilen kan ikke passasjerdøren åpnes fra utsiden, men det tolker vi som en teknisk svikt.

Du sitter veldig lavt. Kanskje litt for lavt. At tre av fire felger er kantkjørt når jeg henter bilen, tar jeg som et tegn på at jeg ikke er den eneste som synes utsynet er begrenset.

Nøkkelen husker dine innstillinger og justerer bilen etter dine preferanser – en veldig tøff detalj. Om du liker en innetemperatur på 14 ?C mens kona liker å minnes siste gang hun var i St. Tropez, er det bare å ha hver deres nøkkel. Når du skal på service, leverer du bare fra deg nøkkelen som diagnostiserer bilen fortløpende og lagrer informasjonen.

6 Motor

3 liter, 240 hk, 500 Nm og seks sylindre i V-form, er oppskriften på en dieselmotor som hører hjemme i en bil med sportslige ambisjoner. Til og med lyden er bra. Den broomer på en herlig måte ved gasspådrag, samtidig som det er forsvinnende lite knatring på tomgang.

Mange dieselmotorer sliter med et lite arbeidsregister. 3,0 TDI-motoren slutter ikke å dra før du runder 5000 o/min, men du kan uten problemer ligge i under 1000 o/min på motorveien i sjettegiret.

I køkjøring er det litt slitsomt med manuelt gir og stor dieselmotor; du må trykke inn kløtsjen mer enn ønskelig for å tilpasse farten. I større fart harmonerer derimot giret og motoren og sørger for en artig og annerledes kjøreopplevelse.

4 Design

Walter De Silva står for designet og har god grunn til å være fornøyd. A5 har Audis rette linjeføring kombinert med rundere former, og et design som skiller seg ut fra mengden. Diodelyktene er ekstrautstyr, men helt nødvendig. Uten disse får du en trist front, og en kjedelig opplevelse når du skal selge bilen.

4 Miljø/økonomi

Audi vet å ta seg fett betalt for ekstrautstyret. Startprisen på A5 3,0 TDI er 709 100 kroner, men før du har alle testbilens godsaker, har du brukt ytterligere 143 040 kroner. Utover aluminiumshologrammet til 2250 kroner finner vi ikke noe utstyr vi kunne klart oss uten på en slik bil.

Verditapet kommer til å bli uhyggelig, og du kan ikke regne med japansk skuddsikkerhet. Heldigvis er forbruket og utslippet imponerende bra for en så stor motor. Det oppgis til 0,72 liter og 172 gram CO2 ved blandet kjøring, men i tett søndagstrafikk fra Notodden til Oslo oppnår jeg et forbruk på 0,55 liter på mila.

Konklusjon

Audi A5 med stor dieselmotor er en kjøremaskin, og du kommer til å kose deg bak rattet. Den er ikke kjempepraktisk, men pakker du smart får du med deg det meste. Om du har råd til å nyte livet er den absolutt verdt å sjekke ut. Jeg føler meg i alle fall utrolig heldig som har fått lov til å kjøre den en hel uke.

Totalt: 5/6

For deg

Du ikke ville blitt sett død i en BMW.

Ikke for deg

Du har trang økonomi og barnevogn.

Vårt førstevalg

Er kravet en Audi med lekkert design, kommer du langt med 1,8 TFSI. Dette er også den mest solgte utgaven. Ønsker du en kjøremaskin, er quattro en fordel, men da starter Audi A5 på 625 200 kroner for 2,0 TFSI med 211 hk. 3,0 TDI er det eneste dieselalternativet med firehjulstrekk, og et enda bedre valg.

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå