Mercedes har sin CLS, og nå er VW her med sin Passat CC. Også Ford jobber med en tilsvarende bil, med Mondeo som utgangspunkt. Lekre 2-dørs coupeer bygget på vanlige personbilplattformer, har vi sett mange ganger før – tenk bare på Ford Capri, Opel Manta og VW Scirocco – men at man bygger 4-dørs coupeer over samme lest, gir et helt nytt bilsegment. Det er veldig spennende! For å finne ut hvordan det fungerer, har vi prøvekjørt den. Grundig.
Passat er en velkjørende bil allerede i standardutgave. I CC-utgaven har VW-teknikerne fintunet hjuloppheng, styring og understell ytterligere. Resultatet er svært overbevisende. Bilen er en nytelse å kjøre. Svært retningsstabil, utrolig stillegående, selv på feite 18-tommers hjul.
Adaptiv Chassis Control (ACC) er standardutstyr, og du kan med et enkelt tastetrykk velge mellom Sport, Normal og Comfort. I Sport blir den i overkant stiv og stumpete etter vår smak. Comfort passer derimot bilen bedre; den føles myk og behagelig, uten at dette på noen måte går utover sportligheten og de gode styreegenskapene.
1,8-liters TSI-motor (bensin) sammen med 6-trinns manuell girkasse, er også en vellykket kombinasjon. Men om jeg skal prøve meg som spåmann, tipper jeg de fleste CC-eiere velger bil med bare to pedaler og med en girkasse som gjør det meste av jobben selv.
Det er gode skålformede skinnseter på alle de fire sitteplassene. Plassen foran er også god, og det er lett å finne en behagelig kjørestilling. Dashbordet er veldig likt det vi finner i standard-Passaten, men hva gjør vel det? Designet er moderne, instrumentene lekre og lettleste og ergonomien er god; tyskerne er gode på dette. Innslag av børstet aluminium understreker det sporty uttrykket vi forventer i en coupemodell.
Baksetet byr imidlertid på større utfordringer, i alle fall om du er over 1,60 m. Manglende takhøyde og beinplass er stikkord her. Ikke noe uvanlig fenomen i en coupemodell, tenker du kanskje? Tja, jeg er ikke helt enig. Hvorfor skal en bil som nærmer seg fem meter i lengde, og som er utstyrt med fire dører, ikke ha plass nok til fire voksne personer?
Kanskje skal en coupe få være det den alltid har vært, nemlig en litt upraktisk og ”trang i baksetet-bil” med tre dører? Handleposene kan du jo uansett putte i bagasjerommet på CC, for det er like stort som nedre bildekk på danskeferja!
1,8-liter turbo bensinmotor, 160 hk og et moment på 250 Nm er som tidligere nevnt et godt valg i CC. Med 6-trinns manuell girkasse gjør den unna 0 til 100 km/t på høyst anstendige 8,6 sek. Toppfarten er 222 km/t. Bensinforbruket oppgis til 0,76 l/mil på blandet kjøring, noe som er helt akseptabelt for en så stor og tung bil.
Passat CC kan også leveres med VWs mye brukte 2,0 TDI-motor på 140/170 hk, 2-liters bensinmotor på 200 hk og ikke minst 3,2-liter bensin V6 på 300 hk og firehjulstrekk. De fleste motoralternativene kan kombineres med DSG automatgirkasse.
Passat CC har et tydelig og markant design. Den skarpe «hofteprofilen» langs dørsidene og på bakskjermene, gir et tøft og sporty preg. Dører uten vindusrammer er et klassisk coupe-knep som også er benyttet her. Den er både bredere (3,6 cm), lengre (3,1 cm) og lavere (5 cm) enn standard Passat. Både front og bakstuss er frisket opp – uten at det går utover familietrekkene. Du er aldri i tvil; dette er en VW. Resultatet er lekkert – en elegant og smakfull coupe med en touch av klasse.
I utgangspunktet virker Passat CC fornuftig priset. Ca 20 lapper mer enn standard sedan med samme motor/utstyr, høres jo ikke urimelig ut. 1,8-liters bensin – som i vår testbil – er billigste alternativ.
Startprisen er på drøyt 380 000 kr. Det er ikke ofte at denne typen biler har eiere som ikke har satt et eneste kryss i option-lista. Vår bil har Carat-utstyrspakke til 40 000 kr, og i tillegg utstyr for 60 000 kr. Tallet som til slutt står på prislappen blir da drøyt 480 000 kr. Da føles bilen riktig utstyrt med det som er rimelig å forvente i en litt eksklusiv coupe – og enda litt til.
Bruktbilprisen er derimot noe usikker, da dette er et smalt og helt nytt segment. Vi antar derfor at verditapet på Passat CC vil være noe høyere enn på tilsvarende standard Passat – som holder seg godt i pris.
På service og drift skal det ikke være noen stor forskjell på normalutgaven og CC. Det er i all hovedsak samme teknikk under karosseriplatene. Om CO2-utslipp betyr mye for deg, er den mest miljøvennlige 2,0 TDI-motoren. Den har et utslipp på 146 g/km og et dieselforbruk på 0,58 l/mil. Vår bils 1,8-liters bensinmotor har et CO2-utslipp på 172 g/km, og bensinforbruket er 0,76 l/mil.
Den er vakker, stillegående og komfortabel, og den gir deg en følelse av upper class. Du kan velge blant flere gode motor- og giralternativer, og den har pr. i dag få eller ingen konkurrenter. Som familiebil blir den imidlertid upraktisk på grunn av baksetet. Tydeligvis har design hatt større prioritet enn det rent praktiske.
Bilen er nok – kanskje litt på grunn av Passat-navnet – for satt til å bli hipp blant de urbane og unge fremadstormende. Kjøpegruppen vil nok være godt voksne som vil ha en komfortabel, behagelig langtursbil og plass til golfkøllene i bagasjen – eller en bil som skiller seg litt ut på parkeringsplassen, uten å være for prangende.
Hvis du begynner å bli gråhåret og er glad i å spille golf.
Du har fire barn og stor bikkje.