Citroën C4 Grand Picasso: Et merkelig navn på en bil. Især med tanke på etternavnet til den spanske kunstmaleren.
Men det er en sammenheng. Pablo Picasso var nemlig mannen bak uttrykksformen kubismen, som veldig enkelt forklart gikk ut på å analysere objektet på en helt ny måte og male det ut på i geometriske former, gjerne på en slik måte at man fikk se flere sider / sammenhenger samtidig.
Det antas at dette er grunnen til at Citroën bruker nettopp Picasso som betegnelse på sine flerbruksbiler.
Citroën DS Wild Rubis: Gode nyheter – kommer til Europa
Picassonavnet – i bilsammenheng – dukket opp første gang i 1999, da som en flerbruksversjon av Xsara.
Nå baseres Picasso på C4, og det er den største varianten – C4 Grand Picasso, syvseteren – vi nå sitter bak rattet i. Prisen for denne modellen starter på hyggelige 299.900 kroner.
Vi kjører topputgaven Exclusive. Under panseret her finner vi en 150 hk dieselmotor og en sekstrinns manuell girkasse. Prisen for dette er 406.800 kroner, men denne er stappet full av tilleggsutstyr. Den har alt du kan tenke deg og litt til - dermed stopper ikke kalkulatoren før på drøye 470.000 kroner.
Citroën C3 Hybrid Air: Den kan gå på luft
Bil: Citroën Modell: C4 Grand Picasso sjuseter Motor: 2,0 HDi diesel Effekt: 150 hk / 340 Nm 0–100 km/t: 9,8 sekunder Toppfart: 210 km/t Forbruk: 0,42 l/mil ved blandet kjøring Vekt: 1430 kg. Tillatt tilhengervekt: 1700 kg Pris fra: 299.900,- Pris testbil: 472.700,- inkl. utstyr. |
Les også: Slik gikk det når Broom-Benny skulle skru Citroën for første gang;
Prøv også:
Citroën C4 Picasso, hvis du synes bilen er fin men ikke har bruk for alle syv sitteplassene.
Mitsubishi Outlander PHEV, bilen som byr på det mange mener er en drømmekombinasjon
Ford S-Max, som byr på både god plass og kjøreglede i en pen innpakning.
Citroën er tradisjonelt kjent for å gjøre ting på sin egen måte. Det gjør de fortsatt. Vi tok plass i de komfortable to-fargede skinnsetene, og en ny verden åpenbarte seg foran oss.
Senterplasserte digitale instrumenter, med en annen senterplassert og iPhone-inspirert enhet betjener du det meste av radio, navigasjon og klimaanlegg. Lekkert, annerledes, men ikke nødvendigvis intuitivt og kjempeenkelt - i alle fall ikke uten en viss tilvenning.
På veien oppleves sjuseteren som mer retningsstabil, komfortabel og harmonisk enn den litt kortere Picasso med fem seter.
Styringen er lett, men ikke kjempepresis, støynivået er behagelig, og de 150 hestekreftene gjør at bilen føles både rask, seig og kraftig nok – og mer enn det for biltypen.
Store mengder glass omringer kupeen og gir et luftig interiør og god oversikt. Det er lett å trives om bord.
Raust utstyrsnivå, seter med massasje og til og med fothviler på passasjerplass gjør heller ikke saken dårligere.
Behov for plass er hovedgrunnen til at folk vurderer denne bilen. De blir neppe skuffet.
Foran byr bilen på all den plassen du drømmer om og litt til. I baksetet er også plassen og komforten veldig god. Belyste kladdebord er på plass bak på forseteryggene. Den bakerste seteraden byr naturlig nok ikke på verdens beste plass eller komfort for voksne, men vi tipper ungene vil elske å sitte der.
Løsningen med å ta opp og ned seter etter behov er enkel. Bagasjerommet er alt fra veldig lite til kjempestort. Alt ettersom hvor mange seter som er i bruk. Kun 170 liter med alle oppslått, via svært romslige 645 liter som femseter og om du klapper ned alt og bruker den som toseter rommer det hele 1.840 liter. Det er mye.
Du behøver med andre ord ikke låne svigerfars varebil om du skal kjøpe deg ny komfyr.
Det gjør C4 Grand Picasso svært fleksibel, og det er også noe av det mest romslige du kan kjøre uten å ha "kassebil".
Dieselmotoren på 2 liter, 150 hk og 340 Nm passer bilen veldig fint. Da har man til enhver tid kraft i overflod, samtidig som den er både sterk og seig. Stille går den også.
I kombinasjon med 6-trinns manuell girkasse gjør den store bilen unna 0–100 på bare 9,8 sekunder, og det holder i massevis. Det er tross alt en flerbruksbil vi snakker om her.
Samtidig er forbruket svært hyggelig. Kun 0,42 l/mil nøyer den seg med. Det er imponerende bra med tanke på biltypen.
Bilen er annerledes, slik vi nesten krever av Citroën. Citroën-ingeniørene har klart å kombinere form og funksjon på en god måte her.
Direkte vakker er den ikke, men heller ikke stygg. På noen måte. Bare annerledes, og det er særlig fronten som utfordrer.
Innvendig er den både pen og moderne. Lys og luftig. Setene er veldig gode og plassen som nevnt svært god.
C4 Grand Picasso byr på en god dose både sjarm og særpreg.
Annenhåndsverdi er dessverre ikke Citroëns aller sterkeste kort. Verditapet ligger noe over gjennomsnittet. Innkjøpsprisen er derimot hyggelig, og man får mye utstyr med for pengene.
Disse bilene kan spekkes ganske raust i kjent Citroën-stil.
Nybilgarantien er på fem år og bør gi trygghet for de som er litt skeptiske til franske biler. Service og generelle vedlikeholdskostnader bør heller ikke skremme noen.
Dieselforbruket er oppgitt til bare 0,42 l/mil ved blandet kjøring og må betegnes som svært hyggelig, bilen størrelse, vekt og plass tatt i betraktning.
Citroën C4 Grand Picasso er nok litt elsk eller hat. Både fordi det er en Citroën, men også for at det er en flerbruksbil. Men noen ganger må det kule vike for det praktiske.
Er du på utkikk etter en stor familiebil med syv sitteplasser, synes jeg du skal legge gamle fordommer til side og gi denne en sjanse - i alle fall prøvekjøre den.
Den nærmeste konkurrenten er nok Ford S-Max, men den blir både litt gammelmodig og traust ved siden av franskmannen.
Her har Citroën klart å gjøre en biltype som ofte oppfattes som litt kjedelig både leken, moderne og litt kul - i tillegg til å gi deg tilgang til det rent praktiske.