Det gjelder å holde tunga rett i munnen når du skal velge bil fra det voksende flerbruksbilsegmentet. Noen har kjempepraktiske løsninger, andre har bare god plass. Noen er gode å kjøre, andre har for små motorer. Andre igjen har stor motor, men ikke nok plass. Også er det de som er kjedelige og uinspirerende å kjøre. Må det være slik?
Ford har gjennom de siste årene klart å opparbeide seg rykte for å ha sportslige og velkjørende familiebiler. S-Max har helt klart vært en viktig bidragsyter i forhold til dette. Til tross for at bilen er ganske lang, tung og ikke minst høy, så opptrer den balansert og nøytralt i de aller fleste situasjoner. Styringen er både direkte og responderer godt, og sammen med sportsfjæringen og 18-tommers hjul, som er standard på Titanium S-modellen, er veigrepet intet mindre enn imponerende. Testbilen har også den største dieselmotoren på 2,2 liter og 175 hk, noe som bidrar ytterligere til økt kjøreglede.
Forsetene byr på god plass og du skal ha en merkelig kropp for ikke å finne en god kjørestilling her. Det som likevel imponerer mest er bakseteplassen! Her er det virkelig boltreplass, både for store og små. Setene kan justeres i lengderetning og vinkelen på seteryggen kan også reguleres.
Bakre seterad (legg til 7300 kr på bilprisen), er imidlertid ikke noe blivende sted for voksne, velfødde personer – selv om den byr mer plass enn de fleste konkurrentene. S-Max har ikke stor, men i alle fall et snev av bagasjeplass, selv med bakre seterad oppslått. Når du bruker den som femseter, er derimot bagasjeplassen på hele 1051 liter. Alle fem baksetene kan legges ned separat, og legger du ned alle sammen, har du plutselig «varebil» med enorm plass og helt flatt gulv. Akkurat slik skal en fleksibel flerbruksbil være!
Interiøret for øvrig har brukbar materialkvalitet og god finish. Alt er plassert på en slik måte at det er lett å finne fram. Setene er i sort alcantara med røde kontrastsømmer, midtkonsoll med speilblank pianolakk, aluminiumlignende paneler og brytere og aluminiumspedaler kombinerer både det litt sporty og eksklusive på en bra måte.
2,2-liters turbodiesel på 175 hk og 400 Nm. Det sier seg selv at dette ikke er noen sinke i trafikken. 0 til 100 km/t gjøres unna på respektable 9,3 sekunder og toppfarten er en god bit over 200 km/t.
Motoren er kjempesterk, med godt skyv hele veien. Dette gjør at forbikjøringer går som en lek, selv med oppakning. Og den er rask nok til å lokke fram smilet. 6-trinns manuell girkasse er eneste alternativ. Litt synd, for en automatkasse hadde passet som hånd i hanske, selv om det nok hadde tatt bort noe av «sportsbilfølelsen».
175 hk TDCi-motoren er kun tilgjengelig i Titanium S-modellen. På grunn av prisen er jeg dessverre redd for at denne kombinasjonen ikke blir spesielt vanlig på norske landeveier.
Knall rød bil med doble eksosrør og store 18-tommers hjul med feite dekk (235/45x18) er utvilsomt en bra start, visuelt sett! S-Max har harmoniske og slanke linjer, krydret med detaljer for å understreke det sporty imaget.
Du er aldri i tvil om at det er en Ford. Både grill, bak- og frontlamper kjennes godt igjen fra andre familiemedlemmer. De har klart det som mange av konkurrentene ikke har fått til, nemlig å lage en spennende flerbruksbil. Men det skal også innrømmes at en Trend-utgave ribbet for utstyr i litt kjip farge og med stålfelger, ikke får blodpumpa til å slå like heftig som testbilen vår. Staffasjen gjør halve bilen her!
Ford S-Max er både større og tyngre enn den ser ut som – noe som i Norge omsettes til avgiftskroner. Det gjør S-Max noe dyrere enn mange konkurrenter, men du får altså også større bil.
Forbruket er 0,66 l /mil og CO2-utslippet ligger på 175 gram/km. Det er helt klart godkjent, særlig med tanke på prestasjoner, størrelse og vekt. Og det er bedre enn for eksempel Toyota Verso med 2,2 diesel og 177 hk.
De fleksible flerbruksbilene holder seg tradisjonelt godt i pris og er attraktive i bruktmarkedet. Rett og slett fordi målgruppen er småbarnsfamilier som synes det kan være fornuftig å slippe den verste avskrivningen på en nybil.
S-Max består «kinderegg-testen» med glans! Vår testbil, fullspekket med utstyr og med største dieselmotor, har en nypris på 550 000 kr. Det er en helt perfekt familiebil. Morsom, med masse utstyr og barskt utseende. Alt ligger til rette for at både mor, far og alle barna blir glade og fornøyde.
Spørsmålet blir imidlertid om det kanskje er mer fornuftig å velge en 2,0-liter diesel på 140 hk? Så får du heller krysse av litt i den omfattende tilbehørslista. Det blir kanskje ikke like barskt og morsomt, men mye mer fornuftig – og 100 000 kr billigere.
Lommeboka er like stor som familien!
Du har flere enn fem barn.