Hva er dette?
Peugeot traff så til de grader bulls eye da de lanserte den vesle sportsbilen 205 GTi på 80-tallet.
Et ikon ble født – ikke bare fordi salget var så bra og den deltok med stort hell i motorsport, men også fordi alle som prøvde den lovpriset kjøregleden.
Siden den tid har de forsøkt å gjenskape magien flere ganger, uten å lykkes helt.
Men nå er det duket for et nytt forsøk – og aldri har Peugeot satset hardere. En sterk motor og lavere vekt er noe av det de mener skal være nøkkelen til suksess.
208 GTI er navnet på dagens modell – og vi har tatt den med på test for å sjekke om den virkelig lever opp forventningene.
Les mer om 80-tallets GTI-bonanza her
Hvordan er den å kjøre?
Oppsummert i to ord: Utrolig morsom! De andre gangene Peugeot har forsøkt å gjenskape 205 GTI-magien, har de liksom aldri funnet tilbake til "galskapen". Men nå, med 200 hk og redusert vekt, er det morofaktor i bøtter og lass.
Legg turen ut på svingete vei, nyt draget i 1,6-literen og kjenn grepet som suger deg fast i asfalten. Dette er bil som virkelig ber om å bli brukt litt hardt.
I god sportsbilånd kommer de beste opplevelsene gjerne i takt med det økende turtallet. Når du presser på, våkner motoren virkelig til liv. Den vesle loppa spretter av gårde uten respekt for de mange større bilene den omgis av.
Litt støy må du leve med, og understellet er naturligvis langt mer sportslig enn komfortabelt. Men det tror vi de fleste som tenker på en slik bil vil leve fint med.
Vi kunne faktisk tålt enda litt mer markert snerr fra eksosanlegget også.
Les vår test av Peugeot 208 HDi her
Finest utenpå eller inni?
Designet på den nye småbilen til Peugeot fungerer bra i de rette fargene. Rødt for eksempel. Og legg til viktige GTI-detaljer – som logoer, spoiler på bakluka, forkrommede speilhus, 17" felger, sportsgrill, fangere og skjørt – og du får en skikkelig barsking.
Vi synes imidlertid eksosanlegget hadde fortjent et litt tøffere utseendet enn to spinkle firkanter.
Interiøret er også tøft. Lysende røde rammer rundt speedometer og turteller er tøft, skikkelig sportsseter er også på sin plass. Disse er ikke bare pene å se på – de byr også på ypperlig komfort og sidestøtte. Det siste er viktig i en slik bil.
Det er dessuten røde kontrastsømmer og alupedaler. Slik det skal være.
Dashbordet domineres av en 7-tommers berøringsskjerm. Infotainmentsystemet er bra – men det kreves en del tilvenning for å bla i menyene.
Vi blir for øvrig ikke helt komfortable med måten de har plassert instrumentene høyt opp på dashbordet – over rattet. Det blir nemlig ofte slik at sittestillingen gjør at sportsrattet, som for øvrig er knalltøft og godt å holde i, litt for lett kommer i veien.
Det blir en knepen seier til eksteriøret på dette punktet.
LES OGSÅ: Renault RS 265 Trophy: Spesialmodell med fraspark
Hvordan er plassen?
Det er en tredørs småbil vi snakker om her. Med andre ord bør forventningene til plass være rimelig edruelige.
Foran er det mer enn nok boltreplass – både i bredden, lengden og høyden. Glasstaket og det store frontvinduet gir også en illusjon av enda mer plass.
I baksetet er det som ventet trangt, men ikke umulig for voksne å sitte på kortere turer. Det største problemet for undertegnede er takhøyden.
Bagasjerommet rommer 285 liter - marginalt større enn i VW Polo (280 liter) og marginalt mindre enn i Ford Fiesta ST (290 liter).
Men det er nok til at du kan ta med partneren i huset på en liten ferietur uten problemer.
LES OGSÅ: Opel Astra GTC: Denne skal sette konkurrentene grundig på plass
Går den bra?
Ja, og det er noe av nøkkelen til det vi tror kan bli en suksessmodell. Det er ikke spart på kreftene i denne bilen, en helt herlig 1,6-liters motor som altså byr på 200 hk og ikke minst et dreiemoment på 275 nm.
0–100 km/t er unnagjort på 6,8 sekunder.
Kreftene fordeles utover av en sekstrinns manuell girkasse – som passer bilen ypperlig. Den er tettsteget og presis – og loser deg om ønskelig hele veien opp til toppfarten på 230 km/t.
Takket være en effektiv motor og den lave vekten på bare 1.160 kilo blir også forbruket imponerende lavt. Kun 0,59 l/mil i en sportsbil er mer enn godkjent.
Og hva er konklusjonen?
Peugeot har etter vår mening for første gang siden opprinnelsen, 205 GTI, funnet igjen oppskriften på en skikkelig morobil.
Her er det ikke et kompromiss, de har valgt å gjøre bilen akkurat så sportslig som den må være for å kunne hente fram adrenalinrushet og godfølelsen.
Jo da, du kan fint kjøre lengre turer også, uten å bli sliten, men 208 GTI skinner mest når du setter deg bak rattet uten egentlig å ha noe annet mål enn å kjøre bil.
Det blir nok umulig å gjenskape 205-ens salgssuksess og ikonstatus, men 208 GTI er en bil som absolutt tåler å bli sammenlignet med den. Bare det er en prestasjon...
Pluss: Kjøreglede!
Minus: Egentlig ikke mye å nevne...
Bil: Peugeot 208 Type: GTI Motor: 1,6-liter, bensin Effekt: 200 hk/275 nm 0–100 km/t: 6,8 sek. Forbruk: 0,59 l/mil Bagasjerom: 285 liter Pris: Fra 332.000 kroner Pris testbil: 356.700 kroner |
Les testen av blodferske Ford Fiesta ST her