TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2015 Skoda Octavia RS 2,0 TSI 220hk DSG Stasjonsvogn Bensin

Test: Skoda Octavia RS: Så mye moro og plass - for så lite penger

Denne var tung å gi fra seg. Les testen:

 

Hva er dette?

Når vi tester biler, rekker vi saktens å bli bortskjemt innimellom. Det blir mange biler som er så dyre og flotte at de er langt fra oppnåelige. Nytt, raskt og flott koster gjerne mye.

Men så dukker det opp noen modeller som ikke koster det hvite ut av øyet, men samtidig er egnet for å appellere til lidenskapen. Skoda står for noen av de mest prisgunstige modellene du kan få - men spesielt lidenskapelige er de ikke.

Det finnes imidlertid noen unntak her også. En av dem som på papiret byr på mest bil for pengene er den sportslige RS-modellen. Vi ville sjekke om det var like heftig i praksis som på papiret.

Testbilen er bensinvarianten, den sprekeste, med 220 hk og en nydelig DSG-girkasse. Spørsmålet er hvordan bilen oppleves i praksis. Er det blitt sportslig og morsom nok?

Og ikke minst - kan vi forsvare å kalle en Skoda som koster fra 460.000 kroner prisgunstig?


Se video: Denne Skodaen ser ganske uskyldig ut - det er den ikke!

 

Hvordan er den å kjøre?

Octavia er blitt en veldig bra bil. Det har det for så vidt vært lenge, men nå er det slik at en nesten kan lure på hvorfor en skal bruke penger på noe annet. Og RS-en skuffer ikke. Den har sportslig innstilling, hvor du kan justere blant annet motor og styring. Og resultatet er svært bra. Dette er naturligvis ingen sportsbil, men du kan ha det moro likevel.

I sportmodus er styringen direkte og fin - og understellet leverer også varene. Ikke så bra som på Golf GTI - som har justertbart understell - men likevel godt nok i de fleste situasjoner. Denne familiebilen tåler å bli presset litt og kjørt aktivt. Det er det absolutt ikke alle familiebiler som gjør.

Der du merker at det ikke er sofistikert nok, er når du skal akselerere hardt i første- og andregir. Da må du holde deg godt fast i rattet.

Gode seter med fin støtte gjør også sitt til at du kan dra på litt i svingene, for å leke litt.

Og, lyden i sportmodus, den setter en ekstra spiss på opplevelsen. Joda, den er kunstig, men det kan vi leve med. Det røper at det ikke er akkurat det samme som alle andre Octaviaer som ruller rundt. Det synes vi er på sin plass i en slik bil.

Men noen Golf GTI er dette altså ikke - til det blir den litt for stor og tung.

Du må imidlertid ta høyde for at de 19" store felgene bidrar til at støynivået inne i bilen er noe høyere enn vanlig. Men ikke så påtrengende at det blir plagsomt.

Les vår test av Octavia med dieselmotor her

 

Hvordan er plassen?

Octavia er en plassmester. Den byr på hele 610 liters bagasjerom - som betyr at den slår biler som både Toyota Avensis og Mazda 6.

Dessuten er den praktisk lagt opp, slik at du har skiluke, festekroker til poser, kroker til å feste bagasjeromsnett på gulvet, lett tilgang til å legge ned baksetene fra bagasjerommet og plass som er lett å utnytte.Baksetet byr også på massevis av boltringsrom. To voksne kan fint sitte der på langtur, uten at det blir for trangt eller ubehagelig.

Foran er det mye av det samme. Rikelig med armslag - og gode og praktiske oppbevaringsrom både i midtkonsollen og dørene.

Her finner du masse godt Skoda-stoff

 

Finest utenpå eller inni?

Det er umiskjennelig Skoda, men likevel mer sportslig og utagerende enn tidligere. RS-modellen er rett og slett tøff. Takspoiler, et stort og blankt eksosutløp på hver side, RS-emblemer i grill og på hekken, store, mørke felger og røde bremsekalipre gir et litt sintere inntrykk enn vanlig: Denne familiebilen har muskler.

Men den kunne godt fått en langt sprekere farge enn den litt tunge, anonyme gråfargen som er på testbilen. Rød eller den knallgrønne metallic-lakken passer bedre til bilens sportslige oppsett.

Innvendig er det ikke like mye som skiller seg ut fra en standard Octavia. Men det er ikke mye å pirke på her heller. Funksjonelt, moderne og ryddig. Litt mer farge og særpreg hadde gjort seg på akkurat RS-modellen.

Vi liker eksteriøret best.

Du kan få skoda som er enda raskere enn denne RS-modellen ...

 

Går den bra?

Ja, absolutt. Dette flytter seg skikkelig ut av lyskrysset. 0-100 km/t tar bare 6,8 sekunder, og DSG-girkassen gjør en ypperlig jobb med å utnytte de 220 hk til det fulle. Og hvis du liker å kjøre aktivt, og vil gire selv, er girhendlene bak rattet et godt alternativ.

Siste generasjon av RS har forøvrig merkelappen "Tidenes raskeste Octavia" - og kan vise til en toppfart som bare er 2 km/t unna den magiske grensen på 250 km/t. Hvem skulle tro det, for 15-20 år siden?

For øvrig er forbruket ikke like bra som på de litt mer siviliserte Octavia-modellene. Men 0,62 l/mil i oppgitt forbruk er slett ikke ille. Nå vil du jo helt garantert bruke mer enn det, men likevel. Det er absolutt til å leve med. 

Les også:Så tøff kan en vanlig familiebil bli

Skoda Octavia RS

Motor: 2-liter

Effekt: 220 hk/ 250 nm

0-100 km/t: 7,1 sek.

Toppfart: 248 km/t

Forbruk: 0,64 l/mil

Bagasjerom: 610 liter

Egenvekt: 1.462 kg

Tilhengervekt: 1.600 kg

Garanti: 5 år/100.000 km

Lengde/bredde/høyde:4659/1814/1450 mm

Pris: Fra 460.900 kroner Pris testbil: 511.850 kroner

Og hva er konklusjonen?

Joda, rundt en halv million kroner er mye for en Skoda. Men likevel er dette massevis av bil for pengene. Og da tenker vi ikke bare på plass og ytelser. Du får nemlig en hyggelig bunke med utstyr med på kjøpet også. Alt fra sportsseter, justerbart kjøreprogram, navigasjon med 5,8 tommers skjerm og Caton Sound System er inkludert i prisen. 

Og er du kresen, så får du omtrent alt du vil ha på Skoda også nå - inkludert adaptiv cruisecontrol.

En familieracer er det uten tvil blitt - og kjøreegenskapene er skjerpet fra forrige generasjon.

Vårt eneste ankepunkt er at den ikke leveres med 4x4. Du skal ha temmelig optimalt underlag for å klare å utnytte kreftene du har til rådighet i første og andre gir. 

Hvis snusfornuften skal råde, ville vi nok derfor gått for 1,8 TSI med automatgir og 4WD. Men da ville vi savnet snerret og frasparket i RS-en - det jo dette med lidenskap ...

Les også: Her er den - verdens raskeste familiebil

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå