TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

Suzuki Grand Vitara

Suzuki Grand Vitara

Forgjengeren het bare Vitara og så ut som den var designet med linjal og bred tusj. Grand Vitara er adskillig mykere i formene og kom inn i tide til å få med seg den første SUV-oppturen.
Dette er en enkel og ukomplisert bil. Suzuki bygget videre på stolte offroad-tradisjoner og utstyrte Grand Vitara med skikkelig firehjulstrekksystem. Bilen er også bygget på ramme, det gjør at den er velegnet til å trekke tunge lass. Det går imidlertid ut over både komfort og egenskaper på landevei. Der føles den ganske primitiv.
Kom som både tre- og femdørs. Etter hvert lanserte også Suzuki en forlenget versjon kalt XL7. Som navnet tilsier er det her plass til sju. Denne bilen hadde nesten ingen konkurrenter i sin prisklasse og ble en stor suksess. Kombinasjonen firehjulstrekk, sju seter og dieselmotor var ganske unik. 2-liters dieselen er ikke blant de mest moderne på markedet og jobber hardt med den store bilen. Ingen fleksi-vinner med seter som forsvinner ned i gulvet osv, men god plass. Mange er også registrert på grønne skilter.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote Dette er robuste biler, men de eldste har mange år på baken og da må du regne med noe påkost. Koksing (brent sot/olje) kan være et problem på biler med turbodiesel. Dette skyldes en vakuumklokke som ikke regulerer som den skal. Du merker dette på at turbotrykket blir dårligere/forsvinner. EGR (eksosrensesystem) fungerer da heller ikke som det skal. Ledningsnettet til glødingen på dieselbiler er for dårlig dimensjonert og dette kan begynne å brenne. Lekkasje fra støtdempere er en annen feil som ofte går igjen. På biler som har fått påmontert «feitere» hjul, er det ikke uvanlig at bærekuler og endeledd får slakk pga. større belastning. Dette gjelder også en del XL-7-eksemplarer som ble ombygd av Arctic Trucks.

+ Pluss

Arbeidshest som tåler det meste
Ekte offroader

- Minus

Er – og føles – billig
Primitive kjøreegenskaper

Beste kjøp

Syvseters XL-7 med 2,0-liters turbodiesel med sportspakke, som inkluderer blant annet skinninteriør, tåkelys og spoiler.

Styr unna

Biler med V6 bensin. De er tørste, lite miljøvennlige og går ikke spesielt bra heller.

Sjekk også

Kia Sportage (1995-2002)

Enten var det flaks og tilfeldigheter – eller så hadde Kia noen usedvanlig framsynte utviklere. Sportage ble lansert godt i forkant av den store SUV-bølgen o..

Land Rover Freelander (1997-2006)

Land Rover traff markedet perfekt med Freelander. Den var lenge eneste alternativ til japanerne og koreanerne i denne klassen og i flere år Europas mest solg..

Toyota RAV4 (2001-2005)

Toyotas medium-SUV kom i andre generasjon i 2000 og da ble det for alvor fart i sakene. RAV4 var en salgssuksess gjennom hele levetiden. Akkurat så mye offro..

Siste nytt om Suzuki